24 landen en zes toonaangevende autobedrijven willen overeenstemming bereiken over een gemeenschappelijke routekaart voor het einde van verbrandingsmotoren. Dat maakten de Britse organisatoren van de klimaattop deze week bekend. 

Ook enkele steden en investeerders lobbyen voor het einde van de benzine- en dieselmotor. Onder de ondertekenaars bevinden zich onder meer Mercedes-Benz, de Zweedse fabrikant Volvo, het Chinese BYD, Jaguar/Land Rover, en de Amerikaanse autofabrikanten Ford en General Motors.

De deelnemende regeringen willen ‘ervoor zorgen dat alle verkopen van nieuwe auto’s en lichte bedrijfsvoertuigen tegen 2040 wereldwijd en uiterlijk in 2035 in toonaangevende markten emissievrij zijn’. De autofabrikanten moeten er daarom naar streven om uiterlijk in 2035 uitsluitend emissievrije auto’s en bestelwagens te verkopen in toonaangevende markten.

Nederland is een van de landen die in 2040 een verbod wil op de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor. Duitsland, het land met de meeste grote autofabrieken, twijfelt. De minister van Transport Andreas Scheuer (CSU) had het initiatief eerder publiekelijk afgewezen. Hij zei dat de verbrandingsmotor nog steeds nodig is. ,,We willen ze klimaatneutraal maken met synthetische brandstoffen.”

Bronvermelding : AD              Auteur : Erik Kouwenhoven

Header : MoniteurAutomobile

* Nieuwe en gebruikte elektrische auto’s op : EVTrader®