De raad van commissarissen van Daimler heeft CEO Ola Källenius groen licht gegeven voor een investeringspakket ter waarde van meer dan 70 miljard euro. Daimler is van plan om dit bedrag tussen 2021 en 2025 te investeren in onderzoek en ontwikkeling en in materiële vaste activa, met name om de elektrificatie en digitalisering te bevorderen.

Mercedes-Benz EQ SerieVolgens de aankondiging van het bedrijf gaat het merendeel van de investerings-projecten naar auto’s van Mercedes-Benz en zal Daimler Trucks in het kader van dit businessplan ook de plannen voor emissievrij transport kunnen versnellen. In de aankondiging verwijst Daimler ook naar de “Strategie-update” van begin oktober, toen Källenius aankondigde dat het de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling en de investeringen in de personenautodivisie zou verminderen – 20 procent minder zou hier in 2025 moeten worden uitgegeven dan in 2019.

Mercedes-Benz EQ SerieDaimler gaat met deze mededeling niet verder in details, zoals de exacte uitsplitsing van het inmiddels goedgekeurde investeringsbedrag. Het is niet bekend welk budget er eigenlijk gepland is voor de elektrificatie van de autodivisie en bij Daimler Trucks. Deze week besloot premium concurrent Audi tot 2025 35 miljard euro te investeren, waarvan tien miljard euro voor elektrische aandrijvingen en vijf miljard euro voor hybridisatie. Deze cijfers zijn echter niet direct vergelijkbaar, omdat Audi ook kan terugvallen op ontwikkelingen van de VW-groep.

Bij de eerder genoemde “Strategie-update” kondigde Källenius niet alleen twee nieuwe E-SUV-modellen aan, gebaseerd op het EVA-platform van de aanstaande EQS, maar ook een tweede elektrisch platform voor de compacte en middenklasse. De eerste serie auto’s gebaseerd op de Mercedes-Benz Modular Architecture (MMA) zullen naar verwachting in 2025 op de markt komen. De ontwikkeling van de MMA valt daarmee precies binnen de periode van de huidige investeringsplanning.

Bronvermelding : Electrive

Foto’s : Mercedes-Benz

Nieuwe en gebruikte elektrische auto’s op : EVTrader®