Voor het vierde achtereenvolgende jaar wordt de EV van het jaar verkiezing gehouden. De jury stond voor een mooie uitdaging, het aantal merken wat EV’s produceert is bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar!

In drie categorieën is de top 3 bekend gemaakt.

De KIA EV6 is de overall winnaar en daarmee uitgeroepen tot EV van het jaar 2022.

De Fiat 500e is de nummer 1 in het midden segment en in het top segment is de Audi e-tron de nummer 1. Dit onderzoek en de bijbehorende verkiezing wordt ieder jaar uitgevoerd door VZR, AutoWeek, Eneco, LeasePlan Nederland en het AD.

De EV’s zijn beoordeeld op negen verschillende criteria waar punten mee te verdienen waren. Ook speelde hierbij de wegingsfactor een rol. Niet elke criteria weegt even zwaar. Door de weging worden accenten gelegd waardoor er onder andere rekening gehouden wordt met de actuele uitdagingen zoals het wereldwijde chiptekort en het effect daarvan op de levertijden.

De elektrische auto is geen uitzondering meer en wordt steeds meer gemeengoed. Dit is een belangrijke ontwikkeling in het Nederlands wagenpark. Uit onderzoek van VZR blijkt dat 22% van de zakelijke rijders in een volledige elektrische auto reed in 2021, in 2020 was dat nog 14%. Maar liefst 89% van de huidige elektrische rijders geeft aan dat de volgende auto ook weer een EV wordt.

De winnaars worden bekend gemaakt in een korte film. Alle informatie over de EV van het jaar is terug te lezen in het EV-boek. VZR feliciteert de winnaars met het resultaat en daagt alle merken uit om met innoverende elektrische auto’s op de markt te komen.

De top 3 per segment ziet er als volgt uit:

Midden segment
1. Fiat 500e
2. Opel Corsa-e
3. Peugeot e-208

De Fiat 500e is populair in haar klasse, scoort zeer goed op laadsnelheid en is aantrekkelijk geprijsd.

Hoge segment
1. Kia EV6
2. Skoda Enyaq
3. Tesla Model 3

De Kia EV6 onderscheidt zich in haar segment op Range (WLTP), laadsnelheid, trekgewicht en rij-eigenschappen. Het model is in het najaar van 2021 geïntroduceerd en maakt direct indruk.

Top segment
1. Audi e-tron
2. Porsche Taycan
3. BMW iX

De Audi e-tron wint voor de tweede keer op rij in deze categorie. Het aantal registraties, de vanaf-prijs en de het gebruiksgemak maken de Audi e-tron de winnaar in het segment.

De jury
Deze prijs is een initiatief van AutoWeek, Eneco, LeasePlan Nederland en VZR. Hun specialismes zijn gebundeld om tot een weloverwegen winnaar te komen. Op onder andere range, prijs, maar ook laadsnelheid, leasetarief, beschikbaarheid, rijeigenschappen en gebruiksgemak zijn alle EV’s beoordeeld. Dit tezamen bepaalt wie de winnaar is van de EV van het Jaar verkiezing.

Bron / Header / Foto’s : VZR.nl

EVTrader® – Uw partner voor het kopen en leasen van nieuwe en gebruikte elektrische auto’s.