De eerste betaalbare EV komt eraan ……….

Met de introductie van de BYD Seagull op de ‘2023 Shanghai Automobile Exhibition’ is BYD van plan de Chinese markt te veroveren door rivalen als Volkswagen, Toyota en Tesla, die qua prijs nauwelijks kunnen concurreren met de nieuwe EV, te onderbieden. Door de lage prijs van ca. $ 11.000 gaat de BYD Seagull de wereld van ‘Elektrisch Rijden’ geheel op z’n kop zetten. Dit is precies waar vele mensen op zitten te wachten, een acceptabele elektrische auto met goede prestaties en een veel lagere prijs die we tot nu toe voor de elektrische auto’s moeten betalen. Volkswagen kwam vorige maand met het bericht van de VW ID.2 voor rond de € 20.000 die voor eind 2025 gepland staat, echter de BYD Seagull komt dit jaar al op de Chinese markt en wordt in de loop van 2024 in Europa (* verwachte prijs ca. € 15.000) verwacht en wat als een gigantische voorsprong op de concurrentie kan worden gezien. Tot nu toe is Dacia Spring de goedkoopste volwaardige EV op de markt.

BYD Seagull - elekttrische auto

BYD Seagull (Image BYD)

BYD Seagull

Met een lengte van 3,8 meter en breedte van 1,7 meter is deze elektrische auto te vergelijken met bijvoorbeeld een VW Up of Fiat Panda. De BYD Seagull wordt aangedreven door een elektromotor van 55 of 75 kW, die in combinatie met een accupakket van 30 of 38 kWh en een rijbereik van 305 tot 405 km volgens de Chinese CLTC-norm. De Seagull kan met snelladen een laadtijd van 30 minuten realiseren om van 30% naar 80% op te laden.

Natrium Ion Accu

Natrium (te winnen uit zeezout – NaCl) kan Lithium in de accucellen vervangen en dat heeft vele voordelen en het belangrijkste is de prijs. Elektrische auto’s zijn tegenwoordig te duur voor een massale uitbreiding en dat ligt aan de grondstof Lithium. Natrium is duurzamer, gemakkelijk te verkrijgen, goedkoper, minder brandbaar, krachtiger in de winter en beter snelladen. De verwachting is dat meerdere autofabrikanten op dit accu type zullen gaan investeren.

Goedkopere elektrische auto’s

Om de ‘elektrische mobiliteit’ in een hogere versnelling te krijgen zijn niet alleen de actieradius, prestaties en laadpunten de aandachtspunten, maar misschien wel het belangrijkste, het lagere prijskaartje, zodat een elektrische auto ook mogelijk kan gaan worden voor mensen in de lagere inkomens. Alles wat nu rond rijdt aan elektrische auto’s is voor het grootste deel voor de zakelijke rijder, voor de ‘gewone’ man is dit nog steeds niet te betalen.

Popularitiet elektrische auto

De verkoop van elektrische auto’s blijft in een rap tempo groeien. Afgelopen maart was er een groei van bijna 60% t.o.v. maart 2022. Dat de markt voor elektrische auto’s in de lift zit is wel heel duidelijk en Europeesch gezien heeft Nederland ook een grote bijdrage. In maart steeg de verkoop van elektrische auto’s in ons land namelijk met maar liefst 130%+. Daarmee komt Nederland in Europa op de derde plaats na Duitsland en Noorwegen.

BYD Seagull - elektrische auto

BYD Seagull (Image BYD)

Wat zit er achter de explosieve groei van de verkoop van elektrische auto’s?

Het is een samenspel van verschillende factoren. Als eerste zijn elektrische auto’s steeds betaalbaarder geworden, waardoor steeds meer bedrijven en consumenten bereidt zijn voor de aanschaf. Daarnaast zijn er stimuleringsmaatregelen in diverse landen voor het bevorderen van de aanschaf van een EV, zoals belastingvoordelen en subsidies. Een andere belangrijke groeifactor is dat het netwerk van laadpalen en snelladers steeds verder wordt uitgebreidt, waardoor de angst voor een lege batterij steeds minder wordt.

Maar er is meer. Veel consumenten zijn zich ook bewust van de voordelen van elektrische auto’s op lange termijn, zoals lagere onderhoudskosten en lagere brandstofkosten. Bovendien zijn EV’s over het algemeen stiller en bieden ze een betere rijervaring.

Kortom, de groei van de verkoop van elektrische auto’s is een trend die waarschijnlijk nog wel even zal doorzetten. Het is goed nieuws voor het milieu en voor consumenten die willen besparen op de lange termijn. En met de steeds verdere ontwikkeling van EV-Technologie en de groeiende vraag zal de toekomst van ‘elektrische mobiliteit’ er steeds beter uitzien.

Afbeeldingen : BYD

** Bekijk HIER de film over de BYD Seagull (by Future Drive)

EVTrader® – Uw partner voor het kopen en leasen van nieuwe en gebruikte elektrische auto’s.