LeasePlan, het grote Nederlandse autoleasebedrijf, komt in handen van het Franse ALD. De twee waren al een tijdje in gesprek over een mogelijke overname.

Het Franse leasebedrijf ALD koopt het Nederlandse LeasePlan voor 4,9 miljard euro. Samen worden de twee een van de grootste spelers op het gebied van het leasen van auto’s aan bedrijven en particulieren.

LeasePlan en ALD denken samen te kunnen besparen op de kosten, doordat ze samen meer auto’s en banden inkopen. Ook denken ze samen beter te kunnen inspelen op groei van het aantal elektrische auto’s.

Société Générale

Leaseplan is nu nog eigendom van een aantal investeerdeers, waaronder zorgpensioenfonds PGGM. ALD is een onderdeel van de grote Franse bank Société Générale. Deze wil 53 procent van de aandelen in de nieuwe combinatie houden.

De huidige aandeelhouders van Leaseplan krijgen 30,75 procent van het nieuwe bedrijf. ALD is beursgenoteerd en zal dat ook blijven.

Beursplannen

Daarmee gaat Leaseplan, zij het via een omweg, alsnog naar de beurs. In 2018 had LeasePlan nog het plan om naar de beurs te gaan, maar in november van dat jaar werden de plannen voor de tweede keer in korte tijd afgeblazen. De marktomstandigheden zouden slecht zijn om toen naar de beurs te gaan.

Kort na het voor de tweede keer afblazen van de beursplannen zei LeasePlan dat de komende jaren geen beursgang meer verwacht hoefde te worden.

De toenmalige topman Gijsbert de Zoeten en coo Marco van Kalleveen stapten kort na het afblazen van de beursplannen op. Later bleek dat dat niet uit vrije wil was. Ze kregen bij elkaar bijna 2,4 miljoen euro mee.

LeasePlan verkocht onlangs nog Carnext, waar tweedehands auto’s kunnen worden verhandeld, aan het Britse Constellation Automotive Group.

Al eerder overgenomen

Het in 1963 opgerichte LeasePlan is in tal van landen actief en is wereldwijd goed voor zo’n 1,8 miljoen auto’s in beheer. Het bedrijf was in het verleden een aantal jaar in handen van onder meer ABN Amro en Volkswagen, waarna het in 2016 werd overgenomen door een consortium met onder andere pensioenuitvoerder PGGM.

ALD beheert bijna 1,7 miljoen auto’s.

Bronvermelding : RTL Z / ANP
Header : LeasePlan

* Nieuwe en gebruikte elektrische auto’s op : EVTrader®