Tesla heeft bij de eerste 250 exemplaren van de Model Y, die in de nieuwe fabriek nabij Berlijn zijn gebouwd, geconstateerd dat de kwaliteit ondermaats is. Deze lichting auto’s mag zodoende niet het fabrieksterrein af en zullen dus ook niet verkocht worden.

Tesla heeft van de Duitse autoriteiten inmiddels wel toestemming gekregen om nog eens 2.000 carrosserieën voor de Model Y te bouwen. De nieuwe vergunning is verleend nadat de autofabrikant gedetailleerd had uitgelegd dat het om technische redenen noodzakelijk was om extra koetswerken te produceren. “De resultaten van de lopende systeemtesten hebben laten zien dat de noodzakelijke kwaliteit- en productie-eisen die wij ten aanzien van de betreffende machines stellen, nog niet zijn bereikt. De onderdelen en/of carrosserieën die al gefabriceerd waren, hebben een slechte kwaliteit die sterk afwijkt van de specificaties”, zo valt in de toelichting van Tesla bij de toestemmingsaanvraag te lezen.

Tesla elektrische auto

Dat de productiestart van de Model Y in de Duitse fabriek niet soepeltjes verloopt, is waarschijnlijk het gevolg van een innovatieve bouwmethode. Daarbij worden de koetswerken met een enorme persmachine in één keer vervaardigd. Tesla kan daarmee de productietijd aanzienlijk verkorten, maar de zware persmachine laat zich lastig afstellen. In China levert deze bouwmethode inmiddels geen problemen meer op.

Niet alleen de productiestart van de Model Y in de Duitse fabriek bezorgt Tesla momenteel slapeloze nachten. Er zijn ook zorgen over de vergunningen. De deelstaat Brandenburg, waar de fabriek zich bevindt, is nog steeds bezig met de procedure voor de definitieve goedkeuring. Vlak voor kerst was wel alle vereiste documenten binnen, maar ook in Duitsland draaien de ambtelijke molens langzaam. De planning is nu eind deze maand een beslissing te nemen. Tesla wilde de fabriek oorspronkelijk al afgelopen zomer in gebruik nemen, maar de vertraging bedraagt inmiddels meer dan een half jaar.

Bronvermelding : Autointernationaal

Header / foto’s : Tesla

EVTrader® – Uw partner voor het kopen en leasen van nieuwe en gebruikte elektrische auto’s.