De ID.Buzz is misschien wel het meest opvallende model in de elektrische ID-serie die Volkswagen aan het uitbouwen is. De ID.3 was duidelijk een elektrisch alternatief voor de Golf en met de ID.4 en ID.5 kwam men tegemoet aan de nog steeds stijgende vraag aan SUV’s.

Maar de ID.Buzz, dat is een ander verhaal. Dat moet net zo’n iconisch bestelbusje gaan worden als de overbekende ‘Volkwagen Bus’, door de Duitsers liefkozend ‘Bulli’ genoemd. Dit busje is wereldwijd onvoorstelbaar populair. Om daar een opvolger voor op de markt te brengen die minstens zo populair wordt, moet je niet over één nacht ijs gaan. Dat doet Volkswagen ook absoluut niet. Het studiemodel van de ID.Buzz dateert uit 2017 terwijl het eerste productiemodel volgend jaar pas in de showroom zal staan.

TOCH IETS ANDER DESIGN

Ondertussen wordt steeds duidelijk dat het uiterlijk van het definitieve model toch wel wat afwijkt van het eerdere studiemodel waar iedereen zo enthousiast van werd. Vorige week toonde men, aan het einde van de online presentatie van de nieuwe VW ID.5, ook een voorproefje van de ID.Buzz.

We hebben daarvan een screenshot gemaakt, die bovenaan dit artikel te zien is. Hieronder staat een foto van het productiemodel. Hoewel de camouflagewrap de vormen enigszins verdoezelt, kunnen we toch duidelijk zien dat het ‘pettenklepje’ boven de voorruit verdwenen is. Logisch, dat ding is niet handig voor de aerodynamica en die nog altijd ‘leading’ bij een elektrische auto. De camera’s aan de zijkant zijn vervangen door conventionele spiegels. Minder goed voor de aerodynamica, wel goed voor het budget.

Volkswagen ID.BUZZ - elektrische van

FRONT GEWIJZIGD

De wijziging die wij het minst goed begrijpen, is die van het onderste deel van het front. De spoiler, skirt en het luchtrooster zijn duidelijk veranderd. Dat is op zich niet zo’n probleem, ware het niet dat hierdoor het ‘retro’ idee, dat in het studiemodel zo prachtig met ‘modern’ werd gecombineerd, toch een stuk minder uit de verf komt. Als we ons dan nog realiseren dat het getoonde plaatje van de marketing afdeling afkomstig is, en niet van een ontwikkelaar, dan is het misschien zelfs zo dat dit plaatje nog een beetje geflatteerd is. Dat wordt dus afwachten.

LIEVER MÉT CAMOUFLAGEWRAP

Op internetcommunity Reddit ging de nieuwe foto van de VW ID.Buzz ook rond. Daar vond met het ook een beetje een tegenvaller. Opvallend was dat veel mensen hem mét die camouflagewrap, die uit vrolijke kleurtjes is samengesteld, mooier vinden dan zonder. We kunnen nu al stellen dat de ID.Buzz nooit met die wrap verkrijgbaar al zijn. Die is puur om de laatste details te maskeren en komt qua lijnenspel behoorlijk overeen met de camouflage van eerdere ID-modellen vlak voordat die gelanceerd werden. Die wrap zou dus kunnen aangeven dat dit model toch een redelijk getrouwe weergave biedt van het definitieve design van de ID.Buzz.

WEL MODERN, MAAR GEEN RETRO

Als dat inderdaad het definitieve ontwerp is, dan wordt de ID.Buzz inderdaad een heel modern busje maar is de retro-look zo goed als verdwenen. Een tegenvaller voor de fans van de ‘Bulli’. Het was natuurlijk ook wel te verwachten dat de productieversie van de ID.Buzz bij de designtaal van de ID-serie moet passen.

Volkswagen ID.BUZZ - elektrische van

KOMENDE MAANDEN MEER BEKEND

Over de specificaties is nog weinig bekend. De VW ID.Buzz zal uiteraard op het MEB-platform komen te staan. Waarschijnlijk zal de ID.Buzz twee motoren krijgen, die samen 275 kW leveren, waarmee de ID.Buzz dus ook een heel rap busje wordt. Dankzij de forse 111 kWh accu heeft de ID.Buzz een actieradius tot wel 600 kilometer. Maar die informatie komt van een tijdje terug en was volgens de verouderde NEDC-norm. Verder weten we dat er van de Volkswagen ID.Buzz zowel een personenbus als een bestelwagenversie komt en dat hij in Hannover, bij de bedrijfswagendivisie van Volkswagen, zal worden gebouwd. De productie begint ergens in 2022, men is in Hannover op dit moment hard bezig met de ombouw van de productielijnen.

Bronvermelding : ElektrischeAuto          Auteur : Bas van der Weerd

Header / foto’s : Volkswagen

* Nieuwe en gebruikte elektrische auto’s op : EVTrader®