Brussel, 8 februari 2022

Ondanks een historisch laag vergelijkingsbasis als gevolg van de COVID-pandemie, bleef de verkoop van nieuwe auto’s in de EU vorig jaar dalen vanwege het tekort aan microchips. Nu het aanbod van chips naar verwachting in 2022 zal stabiliseren, voorspelt de European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA) nu dat het aantal registraties van personenauto’s in de EU dit jaar weer zal groeien, met 7,9% tot 10,5 miljoen eenheden.

 

Dit zou echter nog steeds bijna 20% onder het verkoopniveau van vóór de crisis van 2019 zijn. In het licht van de Europese Chips Act die vandaag wordt gepubliceerd, dringt ACEA er daarom bij de EU op aan haar afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers te verminderen om dergelijke schade aan strategische Europese industrieën in de toekomst.

Tegen de achtergrond van vorig jaar, toen de markt voor krimpende voertuigen werd belemmerd door problemen met de toeleveringsketen, bleven elektrisch oplaadbare auto’s marktaandeel winnen, nu goed voor bijna 1 op de 5 nieuwe auto’s die in de Europese Unie worden verkocht.

“De sterke prestaties van elektrisch oplaadbare auto’s is zeer welkom nieuws”, aldus ACEA President en CEO van BMW Group, Oliver Zipse. “We mogen echter niet vergeten dat dit nog steeds een vrij fragiele markt is, die sterk afhankelijk is van ondersteunende maatregelen zoals aankoopprikkels en vooral de wijdverbreide beschikbaarheid van laadinfrastructuur.”

Momenteel blijft het tempo van de uitrol van infrastructuur ver achter bij de vraag van de consument naar elektrisch oplaadbare auto’s. Sterker nog, de afgelopen vijf jaar is de verkoop van elektrische auto’s vier keer sneller gegroeid dan de opbouw van oplaadpunten.

“De verkoop van elektrische auto’s is tussen 2017 en 2021 meer dan vertienvoudigd, terwijl het aantal openbare opladers in de EU in dezelfde periode met minder dan 2,5 keer is gegroeid”, zegt Zipse. “Als deze situatie niet dringend wordt aangepakt door ambitieuze doelstellingen voor alle EU-lidstaten in te voeren, zullen we zeer binnenkort een wegversperring bereiken.”

De heer Zipse slaat alarm terwijl het Europees Parlement en de nationale regeringen in discussie zijn over de voorgestelde verordening inzake infrastructuur voor alternatieve brandstoffen (AFIR). ACEA dringt er bij het Parlement en de Raad op aan om het oorspronkelijke AFIR-voorstel van de Europese Commissie aanzienlijk te versterken, om ervoor te zorgen dat Europa een voldoende dicht netwerk van oplaad- en tankinfrastructuur opbouwt.

“De verkoop van elektrische auto’s is tussen 2017 en 2021 meer dan vertienvoudigd, terwijl het aantal openbare opladers in de EU in dezelfde periode minder dan 2,5 keer zo groot is geworden.”

“Nu de chipvoorraad zich naar verwachting in 2022 zal stabiliseren, voorspelt ACEA nu dat het aantal autoregistraties in de EU dit jaar weer zal groeien, met 7,9% tot 10,5 miljoen eenheden. Dit zou echter nog steeds bijna 20% onder het verkoopniveau van vóór de crisis in 2019 liggen.”

About ACEA
The European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA) represents the 16 major Europe-based car, van, truck and bus makers: BMW Group, DAF Trucks, Daimler Truck, Ferrari, Ford of Europe, Honda Motor Europe, Hyundai Motor Europe, Iveco Group, Jaguar Land Rover, Mercedes-Benz, Renault Group, Stellantis, Toyota Motor Europe, Volkswagen Group, Volvo Cars, and Volvo Group.

About the EU automobile industry
* 12.7 million Europeans work in the auto industry (directly and indirectly), accounting for 6.6% of all EU jobs.
* 11.5% of EU manufacturing jobs – some 3.5 million – are in the automotive sector.
* Motor vehicles are responsible for €398.4 billion of tax revenue for governments across key European markets.
* The automobile industry generates a trade surplus of €76.3 billion for the EU.
* The turnover generated by the auto industry represents more than 8% of the EU’s GDP.
* Investing €58.8 billion in R&D annually, the automotive sector is Europe’s largest private contributor to innovation, accounting for 32% of total EU spending.

Bron / Header / foto : ACEA

EVTrader® – Uw partner voor het kopen en leasen van nieuwe en gebruikte elektrische auto’s.