Fiscale voordelen elektrisch rijden

Met een elektrische auto bespaart u niet alleen brandstofkosten. U kunt ook profiteren van belastingvoordelen en subsidies. Zo wil de overheid bedrijven en consumenten stimuleren om elektrisch vervoer aan te schaffen.

SUBSIDIES elektrische auto  (Stand 2023)

Subsidies elektrische autoHet subsidiebedrag voor een nieuwe elektrische middenklasse auto is € 2.950. De subsidie geldt zowel voor de aanschaf of leasing van een elektrische auto. Voor een gebruikte (‘tweedehands’) elektrische auto kan je € 2.000 subsidie krijgen. Echter dit ‘Subsidie potje’ gaat ieder jaar weer snel leeg.

Naast de fiscale voordelen zijn er ook lokale en regionale subsidies voor de aanschaf en het gebruik van elektrische voertuigen en laadpunten. Deze zijn er in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en de provincie Friesland. Informeer bij uw gemeente of provincie naar de mogelijkheden. De subsidies van een aantal gemeenten staan op deze website.

 • Bij aankoop van een nieuwe auto of bij het importeren van een auto uit het buitenland betaal je Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM).
 • Elektrische auto’s zijn vrijgesteld van de BPM.
 • Je betaalt als particuliere rijder nog tot en met 2024 geen BPM en motorrijtuigenbelasting.
 • Voor BPM geldt dat vanaf 2025 een vast bedrag van € 360 wordt gerekend voor elke auto.

*Deze regeling geldt alleen voor auto’s die nul gram CO2 per kilometer uitstoten. Alleen voor volledig elektrische auto’s dus.

 • Tot eind 2024 betaal je als bezitter van een volledig elektrische personenauto geen Motorrijtuigen-belasting (MRB).
 • De wegenbelasting wordt per 2025 verhoogd naar 25% van het reguliere tarief en 100% vanaf 2026.
 • Plug-in hybrides, die maximaal 50 gram CO2 per kilometer uitstoten, betalen een halftarief.

* Deze vrijstelling geldt alleen voor volledig elektrische auto’s.

  • Lease-rijders met een elektrische auto rijden fiscaal voordelig door een lage bijtelling.
  • Voor auto’s zonder CO2-uitstoot geldt tot en met 2022 een bijtelling van 16% tot de aankoopgrens van € 35.000. Voor elke Euro hoger dan dit bedrag betaal je 22%.
  • Voor alle auto’s met een hogere CO2 dan nul gram (dus ook plug-in hybride auto’s), geldt een bijtelling van 22%.

MIA en VAMIL

  Als extra stimulering op elektrisch rijden (en dus milieuvriendelijk) over te stappen, is er voor ondernemers de regeling Milieu-investeringsaftrek (MIA). Voor deze aftrek komen naast de aanschaf van de elektrische auto ook uw laadstation, de laadkabel en het installeren van het laadstation in aanmerking.

EVTrader® – Uw partner voor het kopen en leasen van nieuwe en gebruikte elektrische auto’s.

EV-Nieuws