Elektrische auto leasen?

Je wilt een elektrische auto leasen, maar waar begin je? Wij gaan je helpen de beste keuze te maken.

Stel jezelf de volgende vragen voor een elektrische leaseauto.

  1. Voor welke looptijd wil je de auto leasen?
  2. Hoeveel kilometer per jaar ga je maximaal rijden?
  3. Welk budget heb ik van mijn werkgever gekregen? Is dit budget inclusief btw of exclusief btw?
  4. Kies ik voor een occasion en dus een lage bijtelling of een nieuwe elektrische leaseauto?
  5. In welke belastingschijf zit ik?
  6. Weet je al welke elektrische lease auto je wilt, maar geen zin om eindeloos te zoeken en te vergelijken?
leasenPolestar 2 (Image Polestar)

 

Verschillende leasevormen voor elektrische auto’s.

In dit geval zijn we uitgegaan voor operational lease. Andere leasevormen zijn Financial lease en Private lease. Private lease is alleen voor consumenten die niet zakelijk leasen, maar op persoonlijke titel. Financial lease is anders dan Operational lease, omdat je met Financial lease ook daadwerkelijk eigenaar van de auto wordt. De auto los je dan als het ware maandelijks af en blijf je zelf verantwoordelijk voor onderhoud en andere kosten zoals wegenbelasting. Bij operational lease is de auto in het bezit van een leasebedrijf en zijn daar alle kosten bij inbegrepen.

leasenKIA EV6 (Image KIA)

Voor welke looptijd wil je de elektrische auto leasen?

De gemiddelde looptijd die wordt gekozen bij Operational Lease is 48 maanden. Maar dit hangt af van welke eisen jouw wekgever aan het leasecontract stelt. Informeer dus bij je werkgever welke looptijd wenselijk of verplicht is.

Hoeveel kilometer per jaar ga je maximaal rijden?

Veelal kiest de rijder voor 35.ooo kilometer al is het aantal kilometer per jaar geheel afhankelijk van jouw functie. Vraag collega’s in een vergelijkbare functie hoeveel kilometer ze per jaar afleggen om een keuze te kunnen maken. Let op: soms hanteert een werkgever de regel een verplicht aantal kilometers te selecteren. Dit protocol wordt veelal gedaan zodat wanneer jij weggaat voor een andere baan, ze de elektrische auto aan een andere collega kunnen geven. Informeer dus bij je werkgever of je verplicht bent een bepaald aantal kilometers te selecteren.

Welk budget heb ik van mijn werkgever gekregen?

Let op: Er wordt soms onderscheid gemaakt tussen een leasebedrag inclusief BTW of exclusief BTW. Informeer bij je werkgever op welk BTW bedrag jouw budget is gesteld. Op website van leasebedrijven worden soms leaseprijzen inclusief of exclusief BTW getoond, dus kijk hier goed naar zodat je niet wordt teleurgesteld.

 

Kies ik voor een occasion en dus een lage bijtelling of een nieuwe elektrische lease auto?

Het voordeel is de lage bijtelling. Dit kan je per maand een aantal tientjes schelen. Het nadeel is dat je in een gebruikte auto zal gaan rijden, maar dat is de moeite waard wanneer je op jaarbasis een vakantie bespaard. Het grootste nadeel van een occasion is het maandbedrag. Deze is over het algemeen hoger dan het leasen van een nieuwe elektrische leaseauto, omdat occasions sneller leverbaar zijn. Dit maakt occasion erg gewild en dus schaars. Leasebedrijven maken hier handig gebruik van door het leasebedrag te verhogen. Dit maakt soms ook dat jouw ogenschijnlijk ‘aantrekkelijke bijtelling’ hoger uitvalt. Het nadeel van een nieuwe elektrische leaseauto is de levertijd. Ook nieuwe auto’s zijn schaars en de levertijd neemt alsmaar toe. Onze tip is een Excel erbij te pakken en de exacte kosten voor een occasion en een nieuwe elektrische leaseauto zorgvuldig uit te rekenen en met elkaar te vergelijken.

In welke belastingschijf zit ik?

Dit is belangrijk, want verdien je in 2023 meer dan 73.031 EUR per jaar, dan val je niet in de belastingschijf van 36,93%, maar in die van 49,50%. Jouw netto bijtelling wordt dan per maand hoger. Op de website van het leasebedrijf kan je dit over het algemeen in de berekening terugzien.

 

leasenOpel Astra Plug-In Hybride (Image Stellantis Media)

Weet je al welke elektrische lease auto je wilt, maar geen zin om eindeloos te zoeken en te vergelijken?

Het zoeken op website van leasebedrijven en het opvragen en vergelijken van offertes kost veel tijd. Maar als je al precies weet welke auto je wilt, stop dan met zoeken!

Klik hier om binnen 24 uur de beste offertes te ontvangen. Selecteer je auto, looptijd en aantal kilometers per jaar en laat leasebedrijven je voorstel doen.

EVTrader® – Uw partner voor het kopen en leasen van nieuwe en gebruikte elektrische auto’s.

EV-Nieuws