Wat bepaald de actieradius van een elektrische auto?

De actieradius van een elektrische auto wordt voornamelijk bepaald door de capaciteit van de accu en het energieverbruik van de auto. Andere factoren die de actieradius kunnen beïnvloeden, zijn de weersomstandigheden, het soort rijden (bijvoorbeeld stads- of snelwegverkeer), en de manier waarop de bestuurder de auto bestuurt (bijvoorbeeld snelheid en het gebruik van energiebesparende functies zoals cruise control en eco-modus). Een grote actieradius betekend dus niet ook per definitie dat het een efficiënte auto is. Vergelijk het met een benzinetank. Des te meer liter er in kan, des te groter het bereik, maar dat maakt een vrachtwagen niet zuiniger dan een stadsauto.

Elektrische auto’s met grootste actieradiusPolestar 2 (Image Polestar)

Wat is de capaciteit van de accu’s in elektrische auto’s?

De capaciteit van de batterijen in elektrische auto’s kan sterk variëren. Sommige elektrische auto’s hebben batterijen met een capaciteit van minder dan 20 kWh, terwijl andere batterijen een capaciteit hebben van meer dan 100 kWh. De grootte van de batterijen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk en model van de auto, het type accutechnologie dat wordt gebruikt, en de gewenste actieradius van de auto. Over het algemeen zijn de batterijen in elektrische auto’s echter groter dan de batterijen in plug-in hybride auto’s, omdat ze meer energie nodig hebben om de auto te laten rijden op elektriciteit alleen.

Top 5 elektrische auto’s met grootste actieradius

 

1. Lucid Air – 900+ kilometer

Lucid Air - elektrische auto

Lucid Air (Image Lucid Netherlands)

Lucid Motors wil de gevestigde orde overtreffen op het gebied van luxe, prestaties en actieradius. De Lucid Air komt ook naar Nederland en heeft een showroom in Hilversum. Een Lucid Air kost zo’n 220.000 euro. Daarvoor krijg je wel minstens 933 pk en een rijbereik van 837 kilometer (EPA). Voor de Lucid Air is nog geen WLTP-meting. Het WLTP-bereik komt over het algemeen gemiddeld 1,12 keer zo hoog uit als de EPA-test.

2. Mercedes EQS – 772 kilometer (WLPT)

Electric Mercedes-Benz EQS

MB EQS (Image Mercedes-Benz Group Media)

De EQS is er sinds 2021 op de markt en is het volledig elektrische alternatief voor de S-Klasse. Dit is de eerste Mercedes die op een volledig nieuw platform wordt gebouwd dat speciaal voor de elektrische EQ-modellenserie is ontwikkeld. Het accupakket geeft een indrukwekkend rijbereik van 772 kilometer (WLTP).

3. Mercedes EQE – 659 kilometer (WLTP)

Mercedes-Benz EQE - elektrische auto

MB EQE (Image Mercedes-Benz Group Media)

In 2022 verscheen de productieversie van de Mercedes-Benz EQE op de markt en is het volledig elektrische alternatief voor de E-Klasse. Verkrijgbaar met verschillende aandrijflijnen, waaronder het ‘instapmodel’ EQS 350 met een vermogen van 215 kW (292 pk).

4. BMW iX – 630 kilometer (WLTP)

BMW iX - elektrische SUV

BMW iX (Image BMW Press Group)

De iX is BMW’s technologische kunststukje onder de elektrisch aangedreven modellen. Want door zijn forse afmetingen werd extra aandacht besteed aan aerodynamica, gewichtsbesparing en efficiëntie van de aandrijflijn. De actieradius is 630 kilometer (WLTP).

5. BMW i7 – 625 kilometer (WLTP)

BMW i7 - electric car

BMW i7 (Image BMW Press Group)

Niet eerder kon je een BMW 7 Serie bestellen met zoveel verschillende aandrijflijnen. Deze zevende generatie (codenaam G70) van BMW’s vlaggenschip wordt namelijk verkrijgbaar benzine- en dieselmotoren, maar ook als plugin hybride of als volledig elektrische i7. Een BMW met technologische vernieuwingen, zoals een ‘BMW Theatre Screen’ van 31,3-inch, dat dat vanuit het dak tevoorschijn komt voor passagiers op de tweede zitrij. Dankzij een 102 kWh accupakket is een actieradius maximaal 625 kilometer mogelijk.

Is een actieradius van ~400km genoeg en wil je de efficiëntste auto en niet perse een auto met de grootste actieradius? Kijk dan naar de meest efficiëntste elektrische auto’s die nu op de markt zijn.


 

EVTrader® – Uw partner voor het kopen en leasen van nieuwe en gebruikte elektrische auto’s.

EV-Nieuws