Abonnement Elektrische Auto

Een abonnement op het gebruik van een elektrische auto neemt in populariteit toe. Het is in sommige gevallen een aantrekkelijker alternatief dan Private Lease. Je abonneert je voor een vast maandbedrag en stopt het abonnement zodra je de elektrische auto even niet meer nodig hebt. De kosten voor het abonnement worden bepaald door het type auto en het aantal kilometers dat je verwacht te gaan rijden. Kosten voor belasting, verzekering, onderhoud en pechhulp zitten er bij inbegrepen. Op deze pagina houden wij je op de hoogte van alle EV-Abonnementen.

Wanneer is een elektrische auto abonnement de moeite waard en waar moet je op letten?

Volkswagen ID.5 - elektrische auto

Volkswagen ID.5 (Image Volkswagen Newsroom)

Maar hoe werkt een auto abonnement eigenlijk? Welke aanbieders zijn er en wat zijn de kosten? Alle informatie hebben wij in één oogopslag voor je uitgeschreven!

Wat al tientallen jaren bekend is uit tijdschriften en sinds kort ook een trend is in tv- of muziekstreamingdiensten, kan ook met autobezit. Bij een autoabonnement betaalt de gebruiker een maandelijks bedrag en kan hij het voertuig vervolgens gebruiken voor de duur van het contract.

Het autoabonnement werkt als een all-inclusive tarief, omdat alle  bijkomende kosten al in het tarief zijn verwerkt. Denk hierbij aan verzekeringen, motorrijtuigenbelasting, kosten voor overdracht, onderhoud en slijtdelen, keuring, GEZ en banden. Een abonnementswagen heeft in de regel all-season banden, zodat de gebruiker zich geen zorgen hoeft te maken over het verwisselen en opbergen. De abonnee hoeft alleen de elektriciteit voor het laden te betalen. Daarom praten mensen graag over een echt vast tarief als het gaat om abonnementsauto’s, die, in tegenstelling tot leasing, volledig transparant is. Het auto-abonnement is niet te vergelijken met kortdurend gebruik zoals bij autodelen, klassieke autoverhuur of autoleasing, dat is ontworpen voor meerdere jaren. Omdat bij het auto abonnement de periode meestal korter is, is de looptijd afhankelijk van het aanbod tussen de één maand en drie jaar. De meest voorkomende contractvoorwaarden zijn tussen de zes maanden en één tot twee jaar. Zowel zakelijke als particuliere klanten kunnen een auto-abonnement afsluiten. De kosten beginnen bij minder dan 200 euro. Hoe hoger de voertuigwaarde en uitrusting, hoe duurder de maandprijs. Voor een voertuig uit het luxe segment kan dat meer dan 1000 euro per maand zijn. Overigens is het auto-abonnement altijd een voor geconfigureerd voertuig en zijn wijzigingen aan de uitrusting meestal niet meer mogelijk.

Aanbieders van autoabonnementen

KIA Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid charging

KIA Ceed Sportswagon (Image KIA)

Het aanbod van auto-abonnementen groeit snel.
Waar het aanvankelijk vooral zelfstandige start-ups waren die het bedrijfsidee vanuit de VS naar de Duitse markt brachten, proberen sinds 2021 steeds meer autofabrikanten merkgebonden abonnementen op te zetten. Dat is goed nieuws voor klanten: naarmate het aantal aanbieders groeit, groeit ook het aantal beschikbare abonnementsauto’s en het grotere aanbod zet de prijzen onder druk. Het is een bekend feit dat concurrentie het bedrijfsleven stimuleert. Naast abonnementspionier Volvo, dat sinds 2017 auto’s tegen een vast tarief aanbiedt met “Care by Volvo”, zijn ook Mercedes, Land Rover/Jaguar en de volumefabrikanten Stellantis (Peugeot, Citroën, Opel), Mini, VW en sinds kort Ford fabrieksabonnementen begonnen in Duitsland en Nederland. De Chinese nieuwkomer Lynk & Co biedt het Plug-In Hybride model O1 aan in een maandelijks opzegbaar abonnement. Prijs: 500 euro met 1250 kilometer inbegrepen. Er zijn ook klassieke autoverhuurbedrijven zoals Sixt, Hertz en Europcar, die ook willen profiteren van de abonnementstrend.Om de beste aanbieding te vinden, ontkomen geïnteresseerde partijen er niet aan om een ​​gedetailleerde vergelijking te maken en de kleine lettertjes te bestuderen. Duur, kilometervergoeding, aantal chauffeurs, bezorgtijd, afhalen of bezorgen, minimumleeftijd, inschrijfgeld? Dit alles moet in overweging worden genomen.

Sixt

Sixt abo autoBij Sixt heb je keuze uit Hyundai Kona, Kia Niro, Jaguar I-Pace en de Mercedes-Benz EQV 300L. Een abonnement bij Sixt is per maand aan te passen en biedt verschillende dekkingsopties voor de beste bescherming. Ongereden kilometers gaan mee naar de volgende maand. Het abonnement is inclusief aansprakelijkheidverzekering, onderhoudsbeurt en basis kilometerpakket.

iMove

Imove aboBij iMove heb je keuze uit een Polestar 2 of een Opel Mokka-E. Alle kosten zijn inbegrepen voor een vast bedrag per maand en zonder BKR registratie. Het grootste voordeel zijn het onbeperkt aantal kilometers dat je mag rijden.

Carsub

carsub aboCarsub heeft een uitgebreid aanbod van elektrische auto’s. Zo bieden zij de Nissan Leaf, Renault Zoë, Hyundai Kona, Skoda Enyak, Volkswagen ID 3, Hyundai Ioniq, Kia E-Niro, Tesla Model 3, Tesla Model X en Tesla Model S aan als elektrische auto abonnement. Ook bij dit abonnement zit alles bij inbegrepen.

Hertz

Hertz aboBij Hertz huur je een Tesla Model 3, Volkswagen ID 3, Kia E-Niro, Hyundai Kona, Kia EV 6 en BMW IX 3. Voor autohuren van 30 dagen of meer heeft Hertz Minilease alle voordelen van leasing maar dan zonder langdurige contract verplichtingen. Ze bieden een ruime keuze aan auto’s met maar liefst 3000 kilometer vrij per maand, 24-uurs pechhulpdienst en standaard verzekering voor schade en diefstal.

Volvo

Volvo aboBij Volvo huur je een C40, XC 40, welke beide volledig elektrisch zijn. Ook in dit abonnement ‘Care by Volvo’ zit alles bij inbegrepen. De opzegtermijn is daarentegen niet maandelijks, maar 3 maanden.

Voor- en nadelen van het autoabonnement

 • Volledige kostenbeheersing (belastingen & verzekeringen zijn inbegrepen in het maandtarief)
 • Rijd in een nieuwe auto zonder hoge aanschafkosten
 • Veel keuze: Altijd de nieuwste modellen met de nieuwste technologie
 • Flexibiliteit dankzij korte contracttermijnen
 • Eenvoudige en snelle registratie proces, meestal volledig digitaal
 • Aanbiedingen van fabrikanten en modellen
 • U kunt verschillende technologieën testen (hybride of elektrische auto’s)
 • Sommige aanbieders bieden ook een aankoopoptie aan na het einde van het contract

Nadelen

 • Toegangs- of inschrijfgeld (bij sommige aanbieders)
 • Gratis kilometers vast tarief soms laag (bij sommige aanbieders)
 • Auto wordt alleen verhuurd, niet in bezit – Ophaaldatum
  kan zelden exact worden gepland
 • Sommige aanbieders hebben beperkingen zoals minimumleeftijd of jaar kilometerstand
 • Dit zijn voorgeconfigureerde voertuigen, er zijn geen wijzigingen meer mogelijk

Wat is het verschil tussen een auto abonnement en leasing?

Mercedes-Benz EQA - elektrische auto

Mercedes-Benz EQA (Image Mercedes-Benz)

Doordat de looptijden van het autoabonnement echter korter zijn en dit een all-inclusive pakket is, zijn de maandelijkse premies ook hoger. Zo is het maandtarief voor een BMW 5 Serie Touring uit minimaal 990 euro. Alle diensten zijn echter gedekt en de gebruiker hoeft alleen de brandstofrekening en eventuele wasbeurten te betalen. Als hij meer kilometers rijdt dan contractueel is overeengekomen, moeten deze uiteraard ook worden vergoed. Autoleasing is meestal goedkoper, maar niet alle diensten zijn gedekt. Hoewel er aanvullende pakketten zijn, is er geen vergelijkbaar all-inclusive pakket dat bij leasen bijvoorbeeld belastingen, bandenwissels , slijtdelen en dergelijke dekt. Het voordeel is echter dat sommige leaseauto’s naar eigen wens kunnen worden geconfigureerd, wat met een auto-abonnement vaak niet mogelijk is. Maar let op: als u een auto-abonnement afsluit, moet u er altijd voor zorgen dat u geen leasecontract tekent! Want bij sommige auto-abonnementsaanbieders sluit je precies dit af, ook al besluit je een abonnement te nemen. Het voordeel van een abonnement is onder andere dat de bijtelling niet in rekening wordt gebracht.

Vereisten voor het autoabonnement

Afhankelijk van de aanbieder variëren niet alleen de contractduur, prijsstelling en opzegtermijnen, maar ook de vereisten voor het afsluiten van een autoabonnement. Dit moet per geval worden gecontroleerd. In de meeste gevallen moet voor een autoabonnement echter aan deze eisen worden voldaan:

 • Sommige providers vragen registratiekosten voor de eerste registratie
 • De minimumleeftijd ligt tussen 18 en 23 jaar (varieert afhankelijk van de provider)
 • De maximale leeftijd is 75 jaar (varieert afhankelijk van de provider)
 • Een woonplaats of hoofdkantoor in Nederland is noodzakelijk
 • Een EU – Een rijbewijs is vereist, dat je minimaal twee/drie jaar in het bezit hebt (verschilt per aanbieder)
 • Het is niet mogelijk om een ​​abonnement af te sluiten bij een negatief  kredietbureau.

Waar moet je op letten bij een autoabonnement?

Sommige aanbieders bieden al auto-abonnementen aan. En er zijn niet alleen verschillen in prijsstelling, maar ook in het voertuigaanbod, de wachttijd tot u het voertuig ontvangt en de opzegtermijnen. Als u de juiste aanbieding voor u heeft gevonden, dient u in ieder geval de voorwaarden goed door te lezen. Hoeveel kilometer mag ik rijden? Hoe is de auto verzekerd en wat is het eigen risico? Is er een aanbetaling vereist? Wat zijn de uitwisselingsmodaliteiten? Aangezien de aanbiedingen van de aanbieders soms flink van elkaar verschillen, dient u er voldoende tijd voor te nemen en deze goed te vergelijken.

Hoe werken bezorgen en retourneren?

Opel Astra - elektrische auto

Opel Astra Plug-In Hybride (Image Stellantis)

De oplevering vindt plaats bij de erkende dealer die samenwerkt met de auto abonnementsaanbieder. Dat kan een paar honderd kilometer verderop zijn. Daarom wordt er meestal ook een bezorgservice aangeboden – vaak tegen een meerprijs. Hetzelfde geldt voor afhaling: ofwel bij de dealer ofwel bij afhaling tegen meerprijs.

Enige voorzichtigheid is echter geboden bij het plannen van de overnamedatum. Meestal is het een “niet-bindende leveringsdatum”. De leverancier kan deze datum met maximaal zes weken overschrijden zonder dat dit het recht geeft om het contract te herroepen.
Bij inlevering van het voertuig zal een gediplomeerde taxateur controleren of het voertuig beschadigd is en wat de schade is. Wat als schade geldt en wat als gebruikssporen telt, is nauwkeurig omschreven. In dit verband is het interessant welke richtlijnen ontstaan. Dit moet vóór de verhuur worden verduidelijkt. Daarnaast moet u bij het overhandigen van het voertuig goed opletten of er al kleine schade aan het voertuig is en of alles volledig aan boord is. Noteer dit anders op de pakbon!
 • Is een auto abonnement de moeite waard voor mij?

  Als je alleen een redelijke tijd in een nieuwe auto wilt rijden en deze niet in je bezit wilt hebben, kan het autoabonnement een interessante optie zijn. De overnamedatum kan echter zelden tot op de dag van tevoren worden gepland. U hoeft zich geen zorgen te maken over het onderhoud van de auto, het registreren, repareren of verkopen, en u hoeft zich ook geen zorgen te maken over dure verrassingen. De maandelijkse betalingen dekken de onderhoudskosten en ook de afschrijving is niet relevant. Rij je ook graag met verschillende modellen, dan kun je veel vaker van auto wisselen dan bij leasen of kopen.

   

  EVTrader® – Uw partner voor het kopen en leasen van nieuwe en gebruikte elektrische auto’s.

EV-Nieuws