CHIP TEKORT DUWT VERKOOPCIJFERS VW GOLF WEG UIT TOP 10.

Volkswagen Golf productionDe immer populaire Volkswagen Golf is niet meer bij de tien bestverkochte auto’s van Europa, dat blijkt uit cijfers van JATO Dynamics. Dat heeft echter niets te maken met de veelbesproken looks van Golf-generatie 8, maar wel met die dekselse halfgeleidercrisis.

Het is officieel: er zijn geen zekerheden meer in het leven. De Volkswagen Golf, vroeger nog steevast publiekslieveling, valt namelijk uit de top tien van bestverkochte auto’s in oktober 2021. In die maand gingen er in heel Europa 11.174 Golfs over de toonbank, 59 procent minder dan in oktober 2020.

BROEDERMOORD

De Duitse allemansvriend wordt daarmee niet alleen voorbijgestoken door een groepje van vooral Italiaanse en Franse modellen; ook merkgenoot T-Roc laat de Golf achter zich. Met 12.116 verkochte modellen is dat de enige Volkswagen die het tot in de top 10 weet te schoppen. De absolute topverkoper van oktober dit jaar was de Peugeot 2008, gevolgd door de Renault Clio en de Dacia Sandero.

Autoverkoop nov 2021

Volgens JATO Dynamics dankt de Golf de daling in zijn verkoopcijfers — en het haasje-over van zijn SUV-broertje T-Roc — aan de halfgeleidercrisis. Wegens een tekort aan microchips zouden heel wat fabrikanten namelijk voorrang geven op de productielijn aan modellen met grote winstmarges of aan modellen die noodzakelijk zijn om emissiedoelstellingen te halen. Daarnaast heeft de VW-fabriek in Wolfsburg, die de Golf bouwt, ook heel wat vertragingen opgelopen en zelfs even stilgelegen. Laat ons dus maar besluiten dat de Golf vorige maand geen gelijke kansen gekregen heeft.

Bronvermelding : AutoFans / Jato Dynamics

Header / foto’s :  Volkswagen

* Nieuwe en gebruikte elektrische auto’s op : EVTrader®