Gisteren leverde Tesla de eerste auto’s die geproduceerd zijn in haar Gigafactory Berlijn-Brandenburg. Het is de eerste in Europa en de meest geavanceerde, duurzame en efficiënte Tesla faciliteit tot nu toe. De 30 auto’s die vandaag aan de nieuwe klanten worden geleverd zijn ook de eerste Model Y Performance in Europa.

Tesla - elektrische autos Afb. Teslamag DE

Eerste Tesla fabriek in Europa

Gigafactory Berlijn-Brandenburg is Tesla’s vijfde grote fabriek wereldwijd. Het werd in november 2019 aangekondigd en begon in de lente van 2020. Meer dan twee jaar later heeft de fabriek alle benodigde vergunningen en is begonnen met de productie van Berlijn-Brandenburg zal auto’s gaan leveren aan alle Europese markten waar Tesla actief is, te beginnen met de Model Y Performance.

Gigafactory Berlijn-Brandenburg, genoemd naar de Duitse hoofdstad en gaststaat Brandenburg, ontwikkeld 300 hectare grote terrein met een totale fabrieksoppervlak van 2.000 m². De fabriek is sterk verticaal, zoals Tesla dat graag doet. Als alle eenheden beginnen zullen ongeveer 12.000 werknemers auto’s, batterijcellen, batterijen, elektromotoren, plastic onderdelen, stoelen, assen en nog veel meer produceren. Met een totale productiecapaciteit van 500.000 Model Y en tot 50 GWh batterijproductie is de capaciteit van de grootste fabriek van elektrische auto’s in Europa.

Tesla - elektrische autos Afb. Tesla – Gigafactory

Meer dan 3000 werknemers zijn al aan het werk in de fabriek en Tesla zal er duizenden meer recruteren in de komende maanden. Van productie tot bedrijfsvoering, van supply chain en constructie tot engineering van celproductie, Gigafactory Berlijn-Brandenburg biedt banen in verschillende werkgebieden.

In lijn met Tesla’s missie om de transitie naar duurzame energie te situatie is Gigafactory Berlijn-Brandenburg gebouwd met duurzaamheid als uitgangspunt. Tesla werkte samen met lokale verwante verenigingen om te zorgen voor minimale overlast voor wilde dieren en om het bestaande dennenbos te vervangen door een bos dat bestaat uit 60% hardhout, robuuster werd divers en ecologisch waardevoller. Tesla gebruikt de kennis die is praktisch bij het bouwen van de Gigafactories in Reno en Shanghai om de ecologische voetafdruk van haar te verkleinen. Het energieverbruik per geproduceerde cel zal bijvoorbeeld met 70% verminderen en de waterconsumptie per auto zal het gecombineerde industriegemiddelde (2,2m³ versus 3,7m³), ook zullen er significant minder oplosmiddelen worden gebruikt in de spuiterij.

Tesla - elektrische autos Afb. Tesla – Gigafactory

Model Y Performance, gezinsvriendelijke sportauto

De 30 Duitse klanten die hun auto vandaag in de fabriek krijgen geleverd zijn de eerste Model Y Performance in Europa. Deze Performance versie heeft een bereik van 514 km (WLTP) en wordt geleverd op 21” Überturbine velgen en met Performance remmen. Een carbonfiber spoiler verbetert stabiliteit op hoge snelheden. Dit alles zorgt ervoor dat Model Y Performance van 0-100 km/u accelereert in 3,7 seconden. Model Y Performance AWD is dé combinatie van performance en praktische inzetbaarheid.

Verschillen in specificaties Model Y Performance en Model Y Long Range:

· Toegenomen topsnelheid van 217 km/h naar 250 km/h
· Acceleratie van 0-100 km/u van 5,0s tot 3,7s bij Performance versie
· 21’’ Überturbine velgen
· Prestaties remmen
· Verlaagde rijhoogte
· Aluminium lichtmetalen pedalen
· Carbonfiber spoiler

Model Y Performance begint bij 70.000 euro in Nederland, met een levering in april 2022. De leveringen in Nederland van de in Duitsland gemaakt Model Y Performance beginnen voor het einde van de maand.

Bron : Dagelijksauto             Foto’s : Tesla

EVTrader® – Uw partner voor het kopen en leasen van nieuwe en gebruikte elektrische auto’s.