(Image Shell)

Statement VER & LaadpasTop10 betreft nieuws artikel Telegraaf 31-08-2022
Stekkerrijders zijn nu duurst uit door Pieter van Erven Dorens

Om te stellen dat het ‘vaak’ goedkoper is om in een benzineauto te rijden is eenzijdig belicht. In het artikel wordt een hele beperkte groep rijders bekeken die thuis laden met een duur modelcontract, geen zonnepanelen heeft en ook geen laadpalen in de buurt van huis of werk gebruikt. Elektrische rijders hebben keuzes en benutten die ook. Hierdoor valt de schade voorlopig nog mee.

Plugnet - thuis laden

(Image Plugnet)

Door de koppeling met de gasprijs stijgen de dagkoersen van modelcontracten inmiddels zo hard dat thuisladen inderdaad financieel steeds minder aantrekkelijk dreigt te worden. Wij vinden dit ook een zorgelijke ontwikkeling. De verlaging van de BTW op energie van 21% naar 9% heeft maar kort effect gehad op de elektriciteitstarieven aan de paal. Vooral aan de snelweg was dit voordeel binnen één maand alweer verdampt. Overigens liggen de gehanteerde modelcontract prijzen boven de werkelijke variabele prijzen van het moment.

Toch is het niet alléén maar kommer en kwel en hebben elektrische rijders diverse alternatieven. Alternatieven die wat ons betreft wat meer benadrukt mogen worden. Mensen die thuis hun auto opladen doen dit vaak bewust al voordelig.

Elk jaar voert de VER een groot laadonderzoek uit waaruit blijkt dat ongeveer driekwart van deze groep in het bezit is van zonnepanelen en daarmee de energiekosten voor elektrisch rijden flink drukt of zelfs terugbr engt tot nul. De publicatie van het laadonderzoek 2022 metaandacht voor de energiecrisis, is volgende week 8 september, je kunt je nog aanmelden via evrijders.nl / agenda of rechtstreeks via Eventbrite.

Bovendien rijdt bijna 70% van de elektrische rijders een auto van de zaak (en betaalt vaak niet voor zijn laadkosten). Nu wordt zo’n 13% van de geladen kilometers bij de baas geladen. Dit kan vaak gratis of tegen een aantrekkelijk tarief van bijv. €0,10 / kWh, omdat grootverbruikers minder (belasting) voor energie betalen én omdat op bedrijfslocaties er ook steeds meer zonnepanelen worden geïnstalleerd en overdag dus stroom wordt opgewekt. Vaker bij de baas laden loont. Voor de overgebleven 25% huishoudens zónder zonnepanelen die met een nieuw energiecontract worden geconfronteerd en die niet kunnen opladen op het werk, is er altijd nog de publieke laadpaal beschikbaar op straat. Dankzij langdurige energiecontracten en de verlaging van de energiebelasting zijn de kosten aan de publieke laadpaal nog steeds tussen de €0,20 en de €0,40 per kWh. Zo kan er in Brabant en Limburg op elke straathoek nog voor 19,6 cent per kWh publiek geladen worden waarmee je voor minder dan €4,- toch 100km af kunt leggen. Door laadpassen met voordelige abonnementen te kiezen is ook onderweg nog veel voordeel haalbaar. Zo kunnen bijvoorbeeld BMW rijders vanaf €0,22 per kWh snelladen langs de snelweg.

Maar ook aan de publieke laadpaal en de snelladers langs de snelweg staan de tarieven onder druk. Zowel laadpaal- als laadpas aanbieders maken 1 september weer prijswijzigingen bekend en deze tarieven zullen niet dalen. Naast dat er veel wollen truien verkocht gaan worden verwachten wij dan ook een kleine verschuiving van de thuisladers naar de laadpalen op straat, wat extra laaddruk op het publieke laadnetwerk oplevert. Maar let wel…dit prijsvoordeel is mogelijk van tijdelijke aard.

De hogere kosten van opladen laat de ongemakkelijke kant zien van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoals aardgas (waar de elektriciteitsprijs bizar genoeg aan is verbonden) en aardolie. Een heldere wake-up-call aan iedereen dat we zo snel mogelijk naar 100% duurzaam opgewekte energie zullen moeten overstappen. Uitgangspunt voor VER en Laadpastop10 is dat elektrisch rijden substantieel goedkoper moet blijven dan het rijden op fossiele brandstof. Superbelangrijk omdat we anders het doel niet halen dat in 2030 iedere nieuwe auto elektrisch is, wat maar liefst de helft van het klimaatdoel van de sector verkeer realiseert.

Ondertussen ontkomt -helaas- ook de elektrische rijder niet aan de stijgende energieprijzen. Maar als we slim blijven laden blijft elektrisch rijden veruit de meest aantrekkelijke keus.

vereniging elektrische rijders

Maarten van Biezen
(Bestuurslid VER)

 

laadpastop10

Maarten Hachmang
(LaadpasTop10)