Stern Groep wil vrijwel alle bedrijfsactiviteiten verkopen aan het Zweedse Hedin Mobility Group. Het gaat daarbij om de dealeractiviteiten, schadeherstel, autoverhuur en de holdingactiviteiten, maar exclusief de aandelen die Stern in Bovemij bezit. De totale waarde van de transactie bedraagt minimaal 103 miljoen euro.

De directie en de raad van commissarissen van Stern hebben de voornaamste kenmerken van het bod geaccepteerd, onder voorbehoud van contract (SPA), goedkeuring door toezichthouders en aandeelhouders en due diligence. Beide partijen streven ernaar het onderhandelingsproces voor eind december 2021 te finaliseren en de transactie in Q1-2022 af te ronden.

Groot familiebedrijf

Hedin Mobility Group is een groot familiebedrijf met activiteiten in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, België en Zwitserland, voornamelijk in de verkoop en service van voertuigen, groothandel van reserveonderdelen en banden voor voertuigen en huurauto’s. Eind januari 2020 kondigden Stern en Hedin aan te parten over het samenvoegen van hun respectievelijke auto-activiteiten. Vanwege de reisbeperkingen als gevolg van de COVID-pandemie werden deze gesprekken uitgesteld maar ze worden nu omgezet in een bod van Hedin Mobility Group op alle aandelen in Stern Facilitair.

pan-Europese mobiliteitsaanbieder

Hedin Automotive - SternHedin gelooft dat het combineren van de twee bedrijven zorgt voor commerciële synergieën en een nieuwe stap in het creëren van een pan-Europese mobiliteitsaanbieder met Stern als Nederlandse hub. Hedin brengt de schaal en financiële middelen met zich mee om Stern een belangrijke rol te laten spelen in zijn bedrijfsplannen. Stern zal ook profiteren van het benutten van de belangrijke IT- en andere systemen die Hedin Mobility Group in zijn andere Europese markten inzet. ‘’De schaal van de relaties met belangrijke autofabrikanten en andere deelnemers in de waardeketen in een pan-Europese groep biedt extra diversiteit en minder commerciële risico’s voor alle belanghebbenden. Bovendien zal de gecombineerde groep zeer goed gepositioneerd zijn om een leidende rol te spelen in de verwachte voortdurende consolidatie van automotive retailers in Europa,’’ aldus de bedrijven.

Beursnotering

In tegenstelling tot de aanvankelijke fusiebesprekingen beschouwt Hedin Mobility Group de beursnotering van Stern niet langer als een wenselijk platform voor verdere groei. Het belangrijkste belang van Hedin betreft alle bedrijfsactiva van de kernactiviteiten van Stern. De transactie omvat derhalve de verkoop en overdracht door Stern Groep van alle aandelen in en het aandelenkapitaal van Stern Facilitair aan Hedin Mobility Group, exclusief het belang dat Stern in Bovemij houdt.

Schuldenvrij

Na de voorgenomen transactie en de uitkering van een buitengewoon dividend is Stern Groep N.V. schuldenvrij. Na de transactie zullen strategische opties worden onderzocht voor het Bovemij-belang dat bij Stern blijft. De boekwaarde van dit belang bedraagt 19,3 miljoen euro op basis van de laatste officiële waardering van Bovemij. Stern is van mening dat de huidige marktwaarde van het belang in Bovemij aanzienlijk hoger is dan de huidige boekwaarde.

Bronvermelding : Automobiel Management

Header / foto’s : Stern

* Nieuwe en gebruikte elektrische auto’s op : EVTrader®