Nieuwe zorgen van lokale milieuorganisaties betreffende het watergebruik van Tesla’s gigafabriek nabij Berlijn dreigen de opening van de assemblagesite verder te vertragen. Saillant detail; normaal gezien had de gigafabriek al in het najaar van 2021 open moeten gaan om Europese Tesla klanten Europees gebouwde modellen te kunnen bezorgen.

Dat Duitse dorpen, organisaties en potentieel andere autobouwers niet opgezet zijn met de komst van een gigafabriek in Grünheide nabij Berlijn begint stilaan duidelijk te worden. Want ongeveer elke steen wordt letterlijk omgedraaid om de opening van de site te vertragen. Dat dit trouwens terecht of niet is, laten we evenwel in het midden. Laatste rechtszaak in het nachtmerriedossier van Elon Musk is afkomstig van Naturschutzbund Deutschland (Nabu) en Grüne Liga, twee milieuorganisaties uit Duitsland. Beide partijen stellen ernstige vragen bij het watergebruik van de fabriek en de impact daarvan op de regio.

WATERPEIL ONDER DE LOEP

De laatste rechtszaak draait dus rond het grondwaterpeil van de regio Brandenburg én welke impact de gigafactory van Tesla daar op kan hebben. Eerder liet Tesla al weten dat haar fabriek op jaarbasis zo’n 1.4 miljoen kubiek meter water nodig zou hebben. Experts rond de aanvraag gaven daarbij een positief advies aan de regio mits Tesla de fabriek niet verder uit zo breiden. Andere experts spreken dat advies nu tegen en noemen het naïef om te denken dat de nieuwe fabriek de reserves van de regio niet droog zou leggen. Op 4 maart komt de rechtszaak voor. Komt daaruit een negatief advies, dan komt in essentie de bouw/opening van de gigafabriek in Berlijn stil te liggen.

Nog even wat extra info over de Berlin Gigafactory? In 2018/2019 besloot Tesla een gigafabriek te openen in West-Europa. Daarvoor had het 3 locaties op het oog: België, Nederland, Duitsland. Uiteindelijk werd Duitsland gekozen. Volgens sommigen omdat Duitsland zo nauw verbonden is met de auto-industrie, dat autoriteiten weinig obstructies in de weg leggen bij de bouw van een nieuwe site. Die hoop blijkt nu wat in het gezicht van Tesla te kaatsen, want hoewel Tesla naarstig verder gaat met de bouw van de site met dank aan een voorlopige goedkeuring bestaat er een kans dat Tesla de fabriek nooit zal mogen openen in zijn huidige vorm. Reden genoeg voor de nodige kopzorgen bij Tesla.

Bron : Autofans         Auteur : Yves

Header : TESLA

EVTrader® – Uw partner voor het kopen en leasen van nieuwe en gebruikte elektrische auto’s.