Toyota komt weer met een onthulling op zijn Japans: ze geven in één klap inkijk in de volledige familie van nieuwe elektrische auto’s. De namen van de conceptcars zijn voorlopig nog wat abstract, maar je kunt er alvast een paar productiemodellen in herkennen.

De Toyota bZ4X is nog maar pas gelanceerd of de Japanners pakken al met een hele reeks aanverwanten uit. Het “bZ”-deel van de naam staat namelijk voor “Beyond Zero”, het prefix dat Toyota aan al zijn toekomstige EV’s wil gaan geven. Die krijgen we nu allemaal in conceptvorm te zien, en de ene is daarbij al concreter dan de andere.

BZ-FEEST

Toyota’s CEO, Akio Toyoda, begon namelijk met de concreetste van het stel, de bZ Compact SUV, we zeiden het al, het gaat vermoedelijk om werktitels. Die neemt de herkenbare vorm aan van een strakke coupé-SUV met een tweekleurige laklaag, elementen die volgens Toyoda behouden zullen blijven voor het productiemodel. Ons lijkt het een waardige opvolger voor de huidige Toyota C-HR.

Toyota BZ Concept elektrische auto

Dat de C-HR binnenkort elektrisch zou worden kan dan weer verklaren waarom Toyota toch plots besliste om de hybride Corolla Cross richting Europa te brengen. Die speelt namelijk in hetzelfde segment als de huidige C-HR maar doet het beter op vlak van interieur- en kofferruimte. De C-HR straalt met zijn vooruitstrevende koetswerk ook wat EV-vibes uit, en we mogen niet vergeten dat het model in sommige andere markten ook al als elektrische auto verkrijgbaar is.

ALLEMAAL VOOR EUROPA?

ToyotaNa de bZ Compact SUV was een nog kleiner modelletje aan de beurt onder de naam bZ Small Crossover. Deze rode conceptcar vertoont opvallend veel gelijkenissen met de recent onthulde Aygo X en moet, aldus de CEO, een elektrisch verbruik van minder dan 12,5 kWh/100km laten optekenen.

Daarna ging Toyoda verder met de bZ SDN, een elektrische sedan die lijkt te mikken op modellen als de Tesla Model 3 en Polestar 2, en eindigde hij met een grote elektrische zevenzits-SUV: de bZ Large SUV. Of die laatste twee ook voor Europa bestemd zijn is nog maar de vraag, maar de bZ Compact SUV en bZ Small Crossover mogen we alvast verwachten.

30 EV’S TEGEN 2030

Naast deze vijf hoofdrolspelers binnen de bZ-lijn stonden er in de coulissen nog een aantal andere elektrische concept cars. Daaronder vonden we minder realistische modellen zoals de Mid Box- en Micro Box-vrachtwagentjes en een elektrische pick-up die we vermoedelijk niet op ons continent moeten verwachten maar ook een aantal opmerkelijk productierijpe studiemodellen. De “Crossover EV”, bijvoorbeeld, kon zo van de band gelopen zijn en de “Sports EV” willen we vooral heel graag van de band zien lopen. Alleen mogen ze dan bij Toyota wel een paar fatsoenlijke namen gaan bedenken voor de productiemodellen. Wij zien een MR2-badge bijvoorbeeld niet misstaan op de kleine sportwagen…

Toyota Sports EV

In totaal wil het Toyota-concern 30 elektrische auto’s lanceren tegen 2030, waarvan meteen al 3 Toyota bZ-modellen tegen 2025. Bovendien wil het merk nog tegen 2030 een globaal verkoopscijfer van 3,5 miljoen EV’s bereiken. De Toyota-groep moet overstappen op de verkoop van enkel emissievrije auto’s in West-Europa tegen 2035.

Bronvermelding : Autofans

Header / foto’s : TOYOTA

* Nieuwe en gebruikte elektrische auto’s op : EVTrader®