De jonge Amerikaanse autobouwer Rivian aast op VDL Nedcar. Dat melden verschillende bronnen. Robert J. Scaringe, de oprichter en CEO van Rivian, leek aanvankelijk alleen de productie te willen uitbesteden aan VDL Nedcar, maar lijkt nu op een overname uit te zijn.

De VDL Groep, het moederbedrijf van de autofabriek in Born, wil het bericht bevestigen noch ontkennen. “Als het om de toekomst van VDL Nedcar en het behoud van werkgelegenheid gaat, dan sluiten wij geen enkel scenario uit”. Daarmee geeft het bedrijf aan dat verkoop van de autofabriek een serieuze optie is. VDL Nedcar begint een blok aan het been te worden nu de BMW Groep besloten heeft om in de toekomst al haar modellen, dus ook de X1 en die van Mini, intern te gaan bouwen (de Chinese joint venture meegerekend).

De Amerikaanse autofabrikant Canoo meldde zich eerder al bij VDL om de productie van diens voertuigen te laten uitvoeren, maar deze deal staat op losse schroeven. Omtrent deze debutant op de automarkt heerst namelijk nog veel onzekerheid, niet in de laatste plaats of er wel vraag is naar het door Canoo ontworpen futuristische busje. De komst (of overname) van Rivian zou dus welkom zijn in Born. Het bedrijf van Scaringe heeft een monsterdeal van 100.000 bestelbussen voor Amazon op zak. Deze moeten voor 2030 geleverd zijn. Er is wat voor te zeggen als de voor de Europese distributiemarkt bestemde exemplaren door VDL Nedcar gebouwd gaan worden.

Rivian nam eerder de leegstaande fabriek van Mitsubishi in de Verenigde Staten over. Het opkopen van bestaande productiecapaciteit smaakt dus naar meer. Autointernationaal meldde gisteren als eerste dat dit een realistisch scenario is.

Bronvermelding : Autointernationaal

Header :  VDL

* Nieuwe en gebruikte elektrische auto’s op : EVTrader®