• Een elektrisch aangedreven Avant voor het luxesegment
  • De elegantie van een Avant, het vooruitstrevende van ‘elektrisch’
  • Geschikt voor elk trip: ruime actieradius, 300 kilometer extra in slechts 10 minuten

 

Audi presenteert de tweede A6 e-tron concept: de elegante en praktische Avant. Net als de A6 e-tron Sportback concept blikt de Avant vooruit naar de productieversie van een elektrisch aangedreven model op basis van het geavanceerde PPE-platform. Daarmee is een actieradius van 700 kilometer haalbaar. Bij een 270 kW laadpunt duurt het slechts 10 minuten om de actieradius van de A6 Avant e-tron concept met 300 kilometer te vergroten.

Audi-A6-e-Tron-Concept  Audi-A6-e-Tron-Concept  Audi-A6-e-Tron-Concept

Een echte Avant

De A6 Avant e-tron concept springt in het oog met zijn lange daklijn die licht afloopt. De achterspoiler geeft het toch al gestrekte silhouet optisch extra lengte. In combinatie met de korte carrosserie-overhangen, 22 inch lichtmetalen velgen en quattro wielkasten heeft de A6 Avant e-tron concept bijna sportwagenachtige proporties. De uitgesproken vorm van de dorpels en de zwarte inserts laten geen twijfel bestaan over de aanwezigheid van het accupakket. Zo is al op het eerste gezicht duidelijk dat de auto elektrische aandrijving heeft. Ook de slanke virtuele buitenspiegels en de gesloten singleframegrille zijn typische e-tron stijlkenmerken. De luchtopeningen in het front zijn bedoeld voor het koelen van de aandrijflijn, de batterij en de remmen. In de diffuser achter zijn eveneens twee ruim bemeten luchtopeningen opgenomen. Deze optimaliseren de luchtstroom en dragen bij aan het verminderen van turbulentie. Het design van de A6 Avant e-tron concept verwijst nadrukkelijk naar de dynamische looks van een toekomstig, elektrisch aangedreven productiemodel in het luxesegment.

Audi-A6-e-Tron-Concept  Audi-A6-e-Tron-Concept  Audi-A6-e-Tron-Concep

Lichttechnologie met een verhaal

De Digital Matrix LED-verlichting van de A6 Avant e-tron concept zorgt om te beginnen voor een perfecte en precieze uitlichting van de weg als het donker is. De verlichting past zich automatisch aan als de omstandigheden veranderen. Ook maakt deze technologie verschillende lichtsignaturen mogelijk. De smalle lichtunits kunnen bovendien beelden van games of films in groot formaat op een muur projecteren, bijvoorbeeld op momenten dat de accu’s worden geladen.

In de flanken van de concept car bevinden zich drie compacte LED-projectoren. Deze zorgen met lichtanimaties op de grond voor dynamische begroetingen van bestuurder en passagiers. Ze hebben ook een belangrijke veiligheidsfunctie: als een inzittende een deur opent terwijl een fietser van achteren nadert, worden er waarschuwingssignalen op de grond geprojecteerd. Weer andere projectoren kunnen naast richtingaanwijzersignalen ook informatie voor andere weggebruikers op de weg laten verschijnen.

In de doorlopende lichtstrip aan de achterzijde van de auto zijn alle lichtfuncties geïntegreerd. Dankzij een nieuwe generatie 3D-OLED-elementen fungeert de strip ook als een display dat dynamische signaturen met 3D-effecten mogelijk maakt. Zo kan deze heldere hi-res verlichting nog duidelijkere signalen aan achterliggers geven. Dit komt de veiligheid ten goede.

PPE: maximaal flexibel

De A6 Avant e-tron concept maakt gebruik van het speciaal voor elektrische aandrijving ontworpen PPE-platform. Een accupakket met een capaciteit van circa 100 kWh is een sleutelelement. Het platform valt op door de vlakke uitvoering. Daarmee is het geschikt voor modellen met een grote bodemvrijheid, zoals SUV’s, en voor modellen met een lagere opbouw, zoals de A6 Avant e-tron. Ook op andere punten is het platform flexibel. Het batterijformaat en de wielbasis zijn variabel. Ongeacht de uitvoering biedt een PPE-model veel ruimte voor inzittenden. Ook het ontbreken van een traditionele middentunnel draagt daar aan bij.

Uiteraard is er in de range van modellen op basis van het PPE-platform ook ruimte voor quattro vierwielaandrijving. Bij deze modellen beschikken de voor- en achteras over een eigen elektromotor. De basismodellen in de range hebben achterwielaandrijving. Deze zijn gericht op optimale efficiency en een maximale actieradius. Desondanks is zelfs een basisversie al in staat om de acceleratie van 0-100 km/u in minder dan 7 seconden te volbrengen. De high-performance topmodellen duiken zelfs onder de vier seconden. De A6 Avant e-tron concept heeft electric quattro vierwielaandrijving. Het systeemvermogen bedraagt 350 kW en het maximale koppel 800 Nm. Het studiemodel beschikt over Audi luchtvering met actieve demping.

Audi-A6-e-Tron-Concept       Audi-A6-e-Tron-Concept

Zeer snel laden

Net als alle toekomstige modellen op basis van het PPE-platform maakt de A6 Avant e-tron concept gebruik van 800 Volt laadtechnologie. Hiermee is opladen met 270 kW mogelijk. 10 minuten laden bij een 270 kW laadpunt is genoeg om de actieradius met 300 kilometer te verlengen. In 25 minuten is het accupakket van 5-80% te laden. Samen met een actieradius tot wel 700 kilometer is de A6 Avant e-tron concept geschikt voor elke inzet: van dagelijks (woon-werk)verkeer tot lange vakantieritten.

Blik op de toekomst

In 2018 introduceerde Audi met de e-tron zijn eerste elektrisch aangedreven model. Daarna volgden de e-tron Sportback, de dynamische e-tron GT en de Q4 e-tron (SUV en Sportback). De A6 e-tron Avant concept en Sportback concept zijn de eerste leden van een nieuwe modellenfamilie op basis van het samen met Porsche ontwikkelde Premium Platform Electric, kortweg PPE. Het eerste PPE-model van Audi komt in 2023 op de markt. Dankzij PPE kan Audi in de toekomst een, voor het premiumsegment ongekend, brede range van elektrisch aangedreven modellen aanbieden.

Alleen al zijn afmetingen (L x B x H: 4,96 x 1,96 x 1,44 m) maken duidelijk dat de A6 Avant e-tron concept zich net als de huidige A6/A7-modellen richt op het luxe segment. Het studiemodel heeft een Cw-waarde van slechts 0,24. De gunstige stroomlijn levert een belangrijke bijdrage aan het optimaliseren van de actieradius.

Bron : AudiBlog NL              Foto’s : Audi

EVTrader® – Uw partner voor het kopen en leasen van nieuwe en gebruikte elektrische auto’s.