Op het CES in Las Vegas heeft een piepjonge autoconstructeur zijn belofte waargemaakt. VinFast, heet het merk, en ze zouden er drie nieuwe elektrische modellen onthullen. Die heeft het nu gepresenteerd onder de noemers VF5, VF6 en VF7, en daarnaast laten de Vietnamezen ook twee bekendere gezichten zien.

Als je in de voorbije jaren niet in Vietnam bent geweest — en die kans lijkt ons klein gezien de globale situatie — dan zegt de naam ‘VinFast’ je waarschijnlijk niet zoveel. De constructeur verkoopt namelijk pas sinds 2019 auto’s in eigen land, en liet ons bij zijn officiële lancering in 2018 ook al even meegenieten op het autosalon van Parijs. Daar toonden ze toen nog twee modellen met een verbrandingsmotor die onderhuids gebaseerd waren op een BMW 5 Reeks en X5, maar nu gaat het bedrijf de elektrische toer op.

VF E35 WORDT VF8

Op de preproductiewagens na zetten de twee oermodellen van VinFast uiteindelijk nooit band op Europese bodem, maar daar moet met deze reeks van EV’s verandering in komen. Sterker nog: de constructeur heeft een paar maanden geleden al zijn eerste stapjes gezet met de VF e35 en VF e36, twee uit de kluiten gewassen elektrische SUV’s op stroom. Die worden in het nieuwe vijftal geïntegreerd onder nieuwe namen: de VF e35 wordt de VF8 en de VF e36 gaat voortaan als VF9 door het leven.

VinFast VF9 - elektrische auto Afb. Carscoops – VinFast VF9

Afb. CarScoopsVan de VF8 en VF9 kennen we dus al wat meer details. De ‘8 is daarbij de kleinere van de twee, al is hij met zijn lengte van 4,75 meter al amper compact te noemen. De auto is er met twee- of vierwielaandrijving, goed voor vermogens van 204 tot 408 pk. Een accu van 86 kWh geeft hem een actieradius van zo’n 500 kilometer. De VF9 is nog eens 37 centimeter langer en biedt zeven zitplaatsen. De aandrijflijn is gelijkaardig, maar de accu is met 106 kWh een stuk groter. De twee SUV’s werden — net als de BMW-afgeleiden destijds — getekend door niemand minder dan Pininfarina, waardoor ze er meteen al betrekkelijk Europees uitzien.

5, 6, 7, 8, 9

Je voelt het al: de VF8 en VF9 zijn niet bepaald kleine SUV’s. Daarom plaatst VinFast aan de vooravond van zijn Europese lancering nog eens drie compactere hoogpotigen onder zijn twee topmodellen. Zo is de VF5 een SUV in het B-segment, past de VF6 in het C-segment en neemt de VF7 het D-segment voor zijn rekening. Over de aandrijflijnen is verder nog niet veel geweten, alleen laat VinFast wel weten dat zijn modellen autonoom kunnen rijden tot niveau 3. Dat wil in principe zeggen dat je de ogen van de weg en de handen van het stuur af kan houden.

VinFast VF5 - elektrische auto Afb. CarScoops -VinFast VF

VinFast begint vanaf dit jaar met het verkopen van zijn modellen in Nederland, Duitsland en Frankrijk. In de loop van 2023 wil het merk ook Oostenrijk, Zwitserland en Italië betreden, en dan is iedereen zowat rondom ons aan de beurt geweest. We zijn dus niet zeker of ze daar in het Vietnamese hoofdkantoor het bestaan van België even vergeten zijn, maar het lijkt ons hoe dan ook een kwestie van tijd vooraleer we ook hier VinFasts te zien krijgen.

Bronvermelding : AutoFans

Header / foto’s : Carscoops

* Nieuwe en gebruikte elektrische auto’s op : EVTrader®