(Image – Opel Mokka-e)

EV-Nieuws November 2023

De recente ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden in de afgelopen maanden omvatten verschillende belangrijke aspecten:

1. Toename van Elektrische Voertuigen in Europa: In de periode van januari tot oktober werden in de Europese Unie meer volledig elektrische wagens (1,23 miljoen) ingeschreven dan dieselwagens (1,22 miljoen). Dit markeert voor het eerst dat het aandeel volledig elektrische wagens (14%) het aandeel dieselwagens (13,9%) overtreft (bron).

2. Kostenaspecten en Overheidsbeleid: Het prijsverschil tussen elektrische voertuigen (EV’s) en voertuigen met een diesel- of benzinemotor daalt nauwelijks. Tegelijkertijd wordt de overheidssteun voor elektrisch rijden afgebouwd en blijven de energieprijzen hoog. Deze factoren kunnen elektrisch rijden duurder maken voor consumenten (bron). Daarnaast speelt onzekerheid over de restwaarde van een EV en de stijgende kosten een belangrijke rol in de aantrekkelijkheid van elektrisch rijden (bron).

3. Groeiende Markt voor Elektrische Auto’s: De markt voor elektrische auto’s blijft groeien, waarbij steeds meer mensen voor deze duurzamere manier van vervoeren kiezen. De overheid probeert elektrisch rijden te stimuleren door middel van subsidies (bron).

4. Fiscale Veranderingen: Vanaf 2026 zullen elektrische auto’s ook wegenbelasting moeten betalen, afhankelijk van het gewicht van de auto. Dit kan een aanzienlijke kostenstijging betekenen. Bovendien is er een toename van de bijtelling voor elektrische auto’s gepland (bron).

Deze punten weerspiegelen een dynamische periode in de ontwikkeling van elektrisch rijden, waarbij zowel groei als uitdagingen naar voren komen.

 

Bronvermelding : diversen zie (bron)

Header : Opel