KIA Concept EV9 – preview van elektrische SUV schittert op AutoMobility LA

– Kia Concept EV9 is tweede model in line-up van dedicated elektrische auto’s

 – Volledig elektrische concept car is belichaming van ‘Kia Sustainability Movement’, de visie van Kia op duurzaamheid

–  Opposites United: baanbrekend design resulteert in avontuurlijk en hoekig exterieur

–  Interieur is toonbeeld van ‘Water Element’ van Opposites United, met focus op de buitenwereld

Na de succesvolle lancering van de EV6 onthult Kia Corporation vandaag, tijdens de AutoMobility LA de Kia Concept EV9. De concept car is een duidelijke preview van hoe de volgende toevoeging aan de EV-line-up eruit zou kunnen zien en belichaamt de leiderschapspositie van het merk in het ontwerpen en ontwikkelen van begeerlijke, hightech en emissievrije auto’s.

De concept car belichaamt de visie van het merk, op het gebied van duurzame mobiliteitsoplossingen, die onlangs is gepresenteerd tijdens de digitale presentatie ‘Kia Sustainability Movement’. Het design van de SUV is geïnspireerd op de natuur en er is gebruik gemaakt van upcycled materialen die zijn gemaakt van restafval uit het kwetsbare mariene ecosysteem.

Het opvallende design van de SUV is volledig gebaseerd op de nieuwe ‘Opposites United’-filosofie. Het designteam van Kia werd vooral beïnvloed door de ‘Bold for Nature’-pijler van de nieuwe designrichting van het merk. Het volledig elektrische SUV-concept heeft dan ook een iconische en gedurfde vorm aangenomen, waarbij logische en emotionele kwaliteiten worden gecombineerd met speelse en ruige stijlkenmerken.

Met zijn hightech technologie en allround flexibiliteit, voelt de Concept EV9 zich zowel thuis in druk verkeer in dichtbevolkte stedelijke gebieden als erbuiten.

“De Kia Concept EV9 is de volgende mijlpaal voor ons tijdens de ongelooflijke reis die we sinds het begin van het jaar maken. Nadat we onze intenties duidelijk hebben gemaakt – om een ​​wereldleider te worden in duurzame mobiliteitsoplossingen – presenteren we nu ons volledig elektrische SUV-concept, met een geavanceerde emissievrije aandrijflijn, een hypermodern exterieurdesign en een hightech interieur”, zegt Karim Habib, Senior Vice President en hoofd van het Kia Global Design Center.

De vorm van de toekomst

De Concept EV9 is een voorbode van een nieuwe SUV, gebaseerd op het geavanceerde E-GMP. De ruime gezinsauto, die wordt aangedreven door een emissievrije aandrijflijn, combineert een prachtig exterieurprofiel met een moderne en strakke binnenruimte die bol staat van de modernste technologie. De indrukwekkende esthetiek van de Concept EV9 – zowel van binnen als van buiten – is zorgvuldig gebaseerd op Opposites United, de nieuwe ontwerpfilosofie van Kia.

Geïnspireerd door de ‘Bold for Nature’-ontwerppijler van de filosofie, belichaamt de Concept EV9 een avontuurlijke, extraverte en recreatieve vorm met zijn robuuste en rechtopstaande houding. Het ontwerp van de Concept EV9 maakt drie zitrijen mogelijk, wat duidt op een toekomstig model dat zeer capabel, praktisch en actiegericht is.

Aan de zijkant maakt de SUV indruk met de scherpe, op kristallijnen geïnspireerde en hooggeplaatste spatborden. Door het lage zijprofiel van de carrosserie springen deze speciale spatborden eruit, wat resulteert in een sterk SUV-karakter.

De Concept EV9 is 4.929 mm lang, 2.055 mm breed, 1.790 mm hoog en heeft een wielbasis van 3.100 mm. Het concept combineert zijn verbluffende SUV-design met ultramoderne technologie. De volledig elektrische SUV heeft een actieradius tot 483 km en beschikt over ultrasnelle oplaadtechnologie met een 350-kW lader waarmee de geavanceerde accu in ongeveer 20 tot 30 minuten kan worden geladen van 10% tot 80%.

Tiger face gaat digitaal

De EV9 Concept is voorzien van de nieuwste vorm van de iconische Tiger Face van Kia, die speciaal is ontworpen voor het EV-tijdperk. Omdat elektrische auto’s geen fysieke grille meer nodig hebben, is de voorkant van de EV9 Concept volledig in carrosseriekleur uitgevoerd.

De nieuwe grille heeft een sterrenwolkpatroon dat volledig verborgen is achter het carrosseriepaneel van de Concept EV9 wanneer deze niet in gebruik is. Deze stijlvolle lichtshow benadrukt het elektrische hightech karakter van de SUV en is een hommage aan de natuur. De sequentiële patronen creëren een ‘welkomstlicht’ voor de bestuurder en functioneren ook als verlichting tijdens het rijden. Het sterrenwolkpatroon inspireerde het designteam om voor zowel de voor- als achterzijde opvallende verticale dagrijlichten te creëren, met als resultaat een opmerkelijke look.

Het opnieuw vormgegeven front met Digital Tiger Face draagt bij aan de fors verbeterde aerodynamica. De ventilatie-opening op de motorkap wordt gebruikt als een zonnepaneel dat helpt bij het recupereren van een deel van de elektrische energie die de Concept EV9 verbruikt. Dit systeem voorziet EV-rijders van een alternatieve energiebron wanneer ze niet in de buurt zijn van een laadstation.

Een ander voorbeeld van luchtweerstandsoptimalisatie is de slimme dakreling die in het dak van de Concept EV9 kan worden geïntegreerd wanneer deze niet in gebruik is. Indien nodig kan de dakreling met een druk op de knop omhoog worden gebracht, wat het all-action en all-go karakter van de Concept EV9 nog meer benadrukt. Het innovatieve camerabewakingssysteem, dat de traditionele buitenspiegels vervangt, heeft niet alleen een positieve invloed op de aerodynamische eigenschappen, maar ook op het ruimtelijke bewustzijn van de bestuurder.

KIA EV9 elektrische SUV        KIA EV9 - elektrische SUV

Natuurlijk licht

Aan de achterkant van de Concept EV9 valt de prachtige, driehoekige D-stijl op die fungeert als een visueel brandpunt en resoneert met de hoekige designelementen van de SUV. Het innovatieve ontwerp van de D-stijl combineert op fraaie wijze met de unieke glasoppervlakken (Daylight Opening).

Ook de machinaal bewerkte wielen (22 inch) dragen bij aan het geometrische uiterlijk en het robuuste karakter van de Concept EV9. Om uiting te geven aan ‘Opposites United’ heeft het aerodynamisch designelement dat de luchtstroom regelt rond het wiel een driehoekig design dat contrasteert met de ronde vormen. Dit detail zorgt voor een harmonieus evenwicht dat zich uitstrekt tot in elk onderdeel van het ontwerp.

Om in harmonie te blijven met de omgeving – en terug te grijpen naar de ‘Bold for Nature’ designpijler – heeft de Concept EV9 een groot panoramisch hemeldak. Dit biedt passagiers niet alleen een ontspannend zicht naar boven, maar helpt ook bij het creëren van een gevoel van welzijn.

De strakke glasstructuur zorgt voor een directe verbinding met de buitenomgeving, of het nu gaat om zonnestralen die binnenkomen, het rustige geluid van regen tijdens een weekendrit in de herfst of het kalmerende gevoel bij maanlicht en sterren op een wolkenloze avond

Transformatieve ruimte

Net als het exterieurdesign is ook het interieurdesign van de Concept EV9 sterk beïnvloed door de ‘Bold for Nature’-designpijler van Opposites United. Kia heeft voor de Concept EV9 een transformatief interieur gecreëerd om de bestuurder en passagiers tijdens elk moment van de reiservaring een gevoel van welzijn te geven.

De first-class lounge van de volledig elektrische SUV verbindt de kwaliteiten van de natuur met beweging en stilte. Het grote panoramische dak draagt ​​verder bij aan het gevoel van lichtheid en het contact met de omgeving.

Met het interactieve en ultrabrede beeldscherm (27 inch) verbindt de Concept EV9 de echte wereld met de virtuele. Het dient tevens als zenuwcentrum voor alle functies die de bestuurder en passagiers ter beschikking staan op het gebied van media, klimaatregeling en comfort.

Het gevoel van ‘morgen’ strekt zich uit van het visionaire interieurontwerp tot aan het stuurwiel. Bij de Concept EV9 hanteert Kia een radicaal andere benadering waarbij het pop-upstuur een verlengstuk is van het interieur.

Innovatieve interieurmodi

Het interieur van de Concept EV9 biedt nieuwe perspectieven naarmate de reiservaring evolueert. De volledig elektrische SUV heeft drie vooruitstrevende interieurmodi die overeenstemmen met verschillende reissituaties en vereisten.

De Active Mode wordt geactiveerd wanneer de Concept EV9 in beweging is en zorgt ervoor dat de bestuurder en passagiers een optimale rijervaring hebben. De twee andere modi hebben betrekking op situaties waarin de Concept EV9 niet beweegt.

De Pause Mode transformeert de binnenruimte in een eersteklas lounge waarin de inzittenden rechtstreeks met elkaar kunnen communiceren terwijl ze profiteren van het licht dat binnenkomt door het brede panoramische dak. In deze modus draaien de stoelen om, zodat de inzittenden op de eerste en derde rij elkaar kunnen zien. De stoelen op de tweede rij kunnen worden neergeklapt en als tafel worden gebruikt, waarmee de first-class lounge compleet is.

In de Enjoy Mode wordt het interieur omgezet in een relaxruimte door de drie zitrijen om te draaien. In deze modus gaat de achterklep open, om alle inzittenden in contact te laten komen met de buitenomgeving terwijl ze comfortabel in de volledig elektrische SUV zitten.

Geïnspireerd door water

De Concept EV9 heeft een ontwerp dat is geïnspireerd op de eenvoud en perfectie van de natuur, en hoe deze contrasteert en in perfecte harmonie samenwerkt. In dit opzicht liet de Concept EV9 zich verder inspireren door het ‘Water Element’ van Opposites United, met een focus op kenmerken die betrekking hebben op sereniteit, kalmte en welzijn. De carrosseriekleur bootst bijvoorbeeld de uitgestrekte diepte van de oceaan na; die vervolgens wordt gecompenseerd door de rustgevende en helderblauwe lucht die door het hele interieur straalt.

Het ‘Water Element’ kwam ook naar voren toen het ontwerpteam van Kia op zoek was naar duurzame en ecologische materialen. Zo is de vloer van het interieur mede gemaakt van oude visnetten en bestaat de stoelbekleding uit gerecyclede plastic flessen en wolvezels. Het toegepaste, veganistische leer is ethischer en duurzamer in vergelijking met conventioneel leer, afkomstig van dieren. Kia is van plan het gebruik van dierlijk leer in alle modellen geleidelijk te verminderen.

Aanbieder van duurzame mobiliteitsoplossingen

Kia ontwikkelt zich van autofabrikant tot ‘Sustainable Mobility Solutions Provider’ en wil in 2045 klimaatneutraal zijn in de gehele waardeketen. Het plan om dit te bereiken bestaat uit drie belangrijke pijlers: ‘Sustainable Mobility’, ‘Sustainable Planet’ en ‘Sustainable Energy’. Kia wil de CO2-uitstoot op alle gebieden verminderen. Het gaat hierbij om de uitstoot van de auto’s én de emissies die gepaard gaan met bijvoorbeeld het logistieke proces, de productie van auto’s of de verwerking van restafval. De Concept EV9 is niet alleen de voorbode van een nieuw model in de line-up van hightech EV-modellen, maar belichaamt ook een belangrijk onderdeel van deze strategie.

De Concept EV9 is te zien op AutoMobility LA en de LA Auto Show van 17 tot 28 november.

KIA EV9 - elektrische SUV    KIA EV9 - elektrische SUV     KIA EV9 - elektrische SUV

KIA EV9 - elektrische SUV    KIA EV9 - elektrische SUV    KIA EV9 - elektrische SUV

Over Kia
Kia (www.kia.com) is een aanbieder van mobiliteit en wil klanten wereldwijd door beweging inspireren. Kia, opgericht in 1944, levert al meer dan 75 jaar mobiliteitsoplossingen. Met 52.000 werknemers wereldwijd, een aanwezigheid in meer dan 190 markten en productiefaciliteiten in zes landen, vermarkt het bedrijf vandaag de dag zo’n drie miljoen voertuigen per jaar. Kia loopt voorop in het bereikbaar maken van geëlektrificeerd rijden en ontwikkelt een groeiend aanbod van mobiliteitsdiensten, waar miljoenen mensen over de hele wereld gebruik van maken. De slogan van het bedrijf – ‘Movement that inspires’ – staat voor de toewijding van Kia om consumenten te inspireren door middel van zijn producten en diensten.

Bronvermelding : KIA NL

Heaer / foto’s : KIA press

* Nieuwe en gebruikte elektrische auto’s op : EVTrader®