De jury heeft gesproken, de auto van het jaar 2022 is bekend. De Kia EV6 gaat met de titel lopen en haalt het daarbij nipt van een concurrentie die – je raadt het al – grotendeels uit EV’s bestaat.

Wanneer de ECOTY-jury – vakjargon voor European Car of the Year – eind vorig jaar zijn zeven finalisten bekendmaakte werd al snel duidelijk dat de winnaar hoogstwaarschijnlijk een elektrisch model zou worden. Tussen de zeven kanshebbers stond namelijk maar één auto met een verbrandingsmotor, de Peugeot 308, en zelfs die is er ook als plug-inhybride en binnenkort zelfs als EV. De 308 is echter gestrand op een mooie vierde plaats, dus de top-drie bestaat alsnog uit elektro-auto’s.

HISTORISCH MOMENT… VOOR KIA

Om wat spanning op te bouwen beginnen we met de derde plaats, die naar de Hyundai Ioniq 5 ging. Dat is – toevallig of niet – het technische broertje van de EV6, al bleef hij wel 18 punten lager hangen dan de Kia met een score van 261. Op de tweede plaats vinden we de Mégane E-Tech Electric, Renaults nieuwste elektrische model, met 265 punten. De Kia EV6 stekt die dus ruim voorbij met zijn score van 279 en kaapt daarmee de eerste plaats weg. Hieronder vind je nog eens de volledige lijst en hun score’s.

  • Kia EV6 – 279 punten
  • Renault Mégane E-Tech Electric – 265 punten
  • Hyundai Ioniq 5 – 261 punten
  • Peugeot 308 – 191 punten
  • Skoda Enyaq iV – 185 punten
  • Ford Mustang Mach-E – 150 punten
  • Cupra Born – 144 punten

 

Het is trouwens niet voor het eerst dat een elektrische auto met de eer gaat lopen, want in 2019 ging de eerste plaats al naar de Jaguar I-Pace en in 2011 zelfs al naar de Nissan Leaf. Het is echter wel de allereerste keer dat een Kia de titel van auto van het jaar haalt. De EV6 overtrof zijn concurrenten volgens de jury vooral vanwege zijn leidinggevende snellaadcapaciteit, zijn speelse rijgedrag en zijn competitieve prijskaartje.

Bron : AutoFans                         Auteur : Joram

Header / foto : KIA

EVTrader® – Uw partner voor het kopen en leasen van nieuwe en gebruikte elektrische auto’s.