Nederland is wereldwijd koploper op de markt voor elektrische voertuigen. Met die conclusie komt Arcadis na een onderzoek.

Volgens onderzoek van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis zijn hier voldoende verschillende elektrische modellen beschikbaar en ook groeit het marktaandeel van elektrische auto’s flink ten opzichte van benzine- en dieselauto’s. Verder is elektrisch rijden hier relatief goed betaalbaar. Volgens Arcadis zijn er in Nederland op dit moment 183 elektrische modellen te koop en groeit het marktaandeel naar zestig auto’s per duizend personen in 2025. Ook met de infrastructuur voor het opladen van elektrische voertuigen loopt Nederland voorop. Hoewel het elektriciteitsnetwerk snel volloopt is het wel betrouwbaar, zegt Arcadis. Overigens zijn er ook verbeterpunten mogelijk, bijvoorbeeld het plaatsen van veel meer voor iedereen toegankelijke oplaadpunten in woongebieden.

Bij het onderzoek werd gekeken naar Nederland, Engeland, Ierland, Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Canada, de Amerikaanse staten Californië en New York, Australië, Singapore, Thailand en China. Arcadis denkt dat in deze landen rond 2040 zo’n 54 procent van alle nieuwe autoverkopen zal bestaan uit elektrische modellen. Belangrijke kanttekening is wel dat Noorwegen niet in het rijtje onderzochte landen staat, terwijl dat momenteel veruit het verst is als het gaat om de verkoop van elektrische auto’s. In augustus was daar bijvoorbeeld ruim 70 procent van de nieuw verkochte auto’s volledig elektrisch.

Bronvermelding : Autoweek

Header / foto’s : MG

* Nieuwe en gebruikte elektrische auto’s op : EVTrader®