NLcharge wint Challenge EV: “Hier heeft de BV Nederland iets aan”

NLcharge is vrijdag gekroond tot winnaar van de Challenge Versnellen Elektrisch Rijden. Met deze challenge wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de transitie naar elektrisch rijden een impuls te geven. De onderneming/start-up/corporatie het bedrijf wint er niet alleen met € 20.000 prijzengeld, maar krijgt er ook een heel netwerk aan mobiliteitsprofessionals bij en wordt begeleid bij uitdagingen die bij een innovatief project komen kijken. “Deze innovatie kan écht de transitie versnellen!”

Dutch Mobility Innovations - NLchargeDe oplossing van NLcharge zorgt ervoor dat de aansturing van een laadpaal voor de elektrisch auto vanuit één energiemanagementsysteem gebeurt. De energie die niet wordt gebruikt, wordt realtime doorgegeven aan iemand anders. Met daarin dus zowel AC- (wisselstroom) als DC-vermogen (gelijkstroom). Simon Smit sloeg een juichkreet toen hij de cheque met het bedrag van € 20.000 euro kreeg aangereikt. “Ik ben heel erg blij met de prijs. De innovatie die NLcharge ontwikkelt kan écht de transitie versnellen. Hierdoor kunnen we de netcapaciteit beter benutten. Hier heeft de BV Nederland wat aan!”

Iedereen een beetje winnaar

De andere twee finalisten, Tap Electric en Samen Slim Rijden Zeist/Mobicoop, ontvangen allebei € 5.000. Dat gedrag mag worden ingezet om hun innovaties verder te helpen. Ook als de inzending niet bij de winnaars hoorde, levert de challenge je iets op. Alle partijen die hebben deelgenomen krijgen namelijk toegang tot het Dutch Mobility Innovations netwerk;

Tap Electric greep net naast de hoofdprijs. “We hadden natuurlijk gehoopt te winnen, maar toch ben ik hier ook erg blij mee.” Ook een vrolijk gezicht bij nummer 3 Mobicoop/Samen Slim Rijden Zeist. Arnout van Dijk: “Ik ben heel blij. We gaan het prijzengeld besteden om het deelautosysteem verder te ontwikkelen. We hebben veel aan deze challenge en de publiciteit die ermee gepaard gaat!”

De beste van 39

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) kreeg 39 inzendingen binnen, nadat het de Challenge openbaar had gemaakt. Daaruit werden er zes genomineerd voor de halve finale, waarna 3 partijen de finale bereikten en zich zodoende verzekerden van een prijs. De zes genomineerden kregen bovendien een stand aangeboden op het evenement World of eMobility.

Het ministerie van IenW gaat in gesprek met de prijswinnaars. Doel is elkaar informeren over ontwikkelingen van de innovatie en van de wet- en regelgeving (zoals octrooirecht en subsidiemogelijkheden). Zo kunnen de innovatieve oplossingen een zetje in de goede richting krijgen wat de transitie naar elektrisch rijden makkelijker maakt.

Een netwerk erbij

Deelname aan de challenge levert de finalisten veel publiciteit op. Ook krijgen ze toegang tot het netwerk van mobiliteitsprofessionals van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het contact leggen met handelsdelegaties wordt makkelijker, in afstemming met RVO.

Bronvermelding / foto’s :  

* Nieuwe en gebruikte elektrische auto’s op : EVTrader®