In 2030 wordt het merendeel van de auto’s rechtstreeks bij de fabrikant online gekocht. De zelfrijdende auto verschijnt in de straat, auto’s worden elektrisch en nieuwe abonnementsvormen worden steeds populairder.

Dat zeggen meer dan 1100 bestuurders uit de automobielindustrie in de jaarlijkse KPMG ‘Automotive Executive Survey’ met de titel ‘Industry leaders foresee dramatic changes’.

De automobielsector heeft de afgelopen 130 jaar niet zoveel veranderingen ondergaan als nu. Toetredende Big Tech bedrijven, online autoverkoop, de snelle adoptie van elektrisch rijden, zelfrijdende voertuigen en de opkomst van deelauto’s zetten de automobielsector flink op zijn kop. Onder invloed van de coronacrisis is er momenteel bovendien sprake van grote tekorten in toeleveringsketens. 80% van de bestuurders in de automobielindustrie maakt zich zorgen over de continuïteit van de supply chain door grondstoffen- en componententekorten zoals chips, halfgeleiders, batterij-onderdelen maar ook zeldzame metalen, staal, koper en aluminium. Steeds meer autofabrikanten kiezen daarom voor een joint venture partnership of andere manier van belang nemen in leveranciers. Om zo minder afhankelijk te zijn van derden.

Het KPMG-onderzoek leert dat autofabrikanten veel marktdisruptie ervaren.

“Ontwrichting in de markt zorgt ook voor nieuwe kansen. Voordelen op het vlak van duurzaam elektrisch rijden, oplaadinfrastructuur, online verkopen, zelfrijdende voertuigen en aanpassingen in de toeleveringsketen kunnen concurrentieposities eveneens versterken. In Europa bieden nieuwe bedrijfsmodellen voor mobiliteit en faciliterende ecosystemen, bijvoorbeeld voor het opladen van elektrische auto’s, mogelijkheden om voorop te lopen ten opzichte van andere regio’s,” vertelt Loek Kramer, Partner Automotive bij KPMG.

Meer weten over de mening en agenda van Europese beleidsmakers in de auto-industrie? Download het rapport KPMG Global Automotive Executive Survey 2021 – ‘Industry leaders foresee dramatic changes’ hieronder.

Bronvermelding : KPMG

* Nieuwe en gebruikte elektrische auto’s op : EVTrader®