De subsidiepot voor particulieren voor nieuwe elektrische auto’s was al binnen enkele dagen na de openstelling van de regeling vorig jaar op, nu is ook de pot leeg die occasionrijders aan de EV moest brengen. De mobiliteitsbranche pleit voor het naar voren halen van nieuwe subsidies.

Voor de komende jaren staat er namelijk nog zo’n 200 miljoen aan subsidie klaar. De coalitie van ANWB, BOVAG, Natuur & Milieu, RAI Vereniging en VNA pleit er daarom voor om de zogenoemde ‘jaarschotten’ uit de subsidieregeling te halen en het totale budget voor nieuwe en gebruikte auto’s per direct ter beschikking te stellen. “Mensen willen een elektrische auto kopen. Dat blijkt. En de CO2 winst die je nú boekt, boek je ieder jaar dat die auto rondrijdt. Waarom dan wachten met het uitdelen van die subsidie tot over vier jaar?”, aldus de coalitie.

4.000 euro

Volkswagen ID.4 elektrische autoDe particuliere rijder wordt sinds 2020 met subsidie ondersteund om over te stappen naar emissieloos, via koop of private lease. Wie een nieuwe elektrische auto aanschaft, kan 4.000 euro subsidie aanvragen. Binnen acht dagen was het beschikbare budget voor 2021 echter al opgebruikt. Voor een tweedehands auto is een bedrag van 2.000 euro beschikbaar. Vandaag meldde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dat nu ook de subsidiepot voor tweedehands auto’s voor 2021 leeg is.

In totaal – nieuw en tweedehands voertuigen – is door de overheid 252 miljoen euro gereserveerd voor het stimuleren van emissieloos rijden door particulieren. Maar dat budget wordt verdeeld over de jaren tot en met 2025, en voorzien van zogenoemde ‘jaarschotten’. Dat de subsidie voor nieuwe elektrische auto’s (EV) dit jaar al binnen een paar dagen op was, en voor gebruikte EV’s nu ook, is op zichzelf goed nieuws: “Dat betekent dat ook de particuliere vraag naar elektrische auto’s toeneemt en het wagenpark sneller verduurzaamt”, benadrukt de coalitie. “Maar wie een nieuwe of tweedehands auto met subsidie wil aanschaffen, moet nu dus wachten tot 2022.”

Bronvermelding : Trends in Autoleasing

Header / Foto’s : Volkswagen

Nieuwe en gebruikte elektrische auto’s op : EVTrader®