In de VS en in China heeft Tesla zijn prijzen op een week tijd al tweemaal verhoogd. Het is dan ook een kwestie van tijd voordat ook de Europese tarieven de lucht in gaan.

In Amerika zijn de prijzen van alle modellen met vijf à tien procent opgetrokken. In China zou het om een vijftal procenten gaan en enkel voor bepaalde lokaal gebouwde Model 3’s en Model Y’s.

Elon Musk liet zich onlangs op Twitter ontvallen dat Tesla en SpaceX geconfronteerd worden met aanzienlijke inflatiedruk inzake grondstoffen en logistiek. De prijsverhogingen zijn daar het rechtstreekse gevolg van.

Anderzijds kan Tesla eindelijk auto’s beginnen bouwen in Berlijn, waar een gloednieuwe Gigafactory klaar staat om de eerste ‘Europese’ Model Y’s van de band te spuwen. De vergunning voor de fabriek heeft door ecologische vraagtekens lang op zich laten wachten – de bouw was al gestart in 2019.

Vandaag komen de meeste Model Y’s voor de Europese markt uit China. Daar gaan hoge logistieke kosten mee gepaard, die uitgespaard kunnen worden door de auto’s in het hartje van Europa te bouwen. Toch zal ook Tesla niet ontsnappen aan de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne, die de grondstofprijzen buiten proporties doet toenemen.

Het zou ons dan ook niet verbazen mochten de prijzen bij ons eerstdaags een sprongetje maken.

Bron : AutoNieuws                 Auteur : Dieter Quartier               Header : Tesla

EVTrader® – Uw partner voor het kopen en leasen van nieuwe en gebruikte elektrische auto’s.