Volgens onbevestigde berichten is Tesla van plan om het maximale vermogen van zijn superchargers van de derde generatie te verhogen van 250 kW naar 324 kW en kort daarna een vierde generatie van zijn snelladers te introduceren. De upgrade staat gepland voor later dit jaar in Noord-Amerika.

In juli 2021 kondigde Elon Musk een verhoging van het piekvermogen van de supercharger aan tot 300 kW. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Tesla een hogere laadcapaciteit wil invoeren. De huidige informatie gaat terug naar de Twitter-gebruiker “SawyerMerrit”, die de afgelopen maanden al veel informatie over Tesla heeft gepubliceerd, die ook later is binnengekomen. Een bron voor het piekvermogen van 324 kW gaf hij echter niet.

Het is echter onduidelijk hoe Tesla de 324 kW gaat realiseren. Tot nu toe zijn de V3-superchargers en Tesla-voertuigen ontworpen voor 400 volt. De 250 kW worden dus bereikt met een (tijdelijke) stroom van 625 ampère. In Europa is de CCS-standaard eigenlijk alleen ontworpen voor 500 ampère. Als het op 400 volt blijft, zou 810 ampère nodig zijn voor 324 kW.

Daarnaast gaat Tesla zowel een adapter maken waarmee zijn elektrische auto’s in de VS ook kunnen worden opgeladen bij CCS stations, als een ‘Magic Dock’ waarmee andere merken superchargers daar kunnen gebruiken. Het “Magic Dock” wordt getest als onderdeel van een pilotprogramma vanaf het derde kwartaal van 2022.

In de VS is bekend dat Tesla een eigen laadaansluiting heeft voor AC en DC laden, terwijl de andere Amerikaanse fabrikanten vertrouwen op de CCS1 aansluiting. Dit zou ook de voorheen strikt gescheiden laadnetwerken in de VS openstellen. In Europa vertrouwt Tesla sinds de lancering van Model 3 op de CCS2 standaard.

Maar niet alleen in de VS zullen de oplaadnetwerken van Tesla en niet-Tesla verder worden samengevoegd. Volgens SawyerMerritt wordt de opening van superchargers voor merken van derden in Europa, die in november 2021 begon als onderdeel van een proefproject in Nederland, in het eerste kwartaal van 2022 uitgebreid. Details hierover zijn echter niet bekend.

Tesla presenteert donderdagavond haar bedrijfscijfers voor 2021, waarna Elon Musk doorgaans in een conference call inzicht geeft in de verdere planning. In aanloop naar deze calls wordt er meestal veel gespeculeerd over mogelijke innovaties en aankondigingen.

Bron : Electrive

EVTrader® – Uw partner voor het kopen en leasen van nieuwe en gebruikte elektrische auto’s.