(Image – Opel Astra Plug-In Hybride – Stellantis Media)

Vanaf 2035 geen autoverkoop, die niet CO2-neutraal zijn

Europese autofabrikanten hebben besloten geen verzet te bieden tegen de Europese initiatieven om een verkoopverbod op voertuigen met verbrandingsmotoren in te stellen. Het jaar 2035 staat vast als de deadline.

Fiat 500e - elektrische auto

Fiat 500e (Image Stellantis)

Vanaf het jaar 2035 zal het in de Europese Unie verboden zijn om auto’s met verbrandingsmotoren op grote schaal te verkopen. Deze beslissing is niet slechts eenmaal, maar meerdere keren ondubbelzinnig bevestigd, ondanks enige recente onrust over de stevigheid van de basis onder dit beleid. Voornamelijk Duitse en Italiaanse autofabrikanten hebben hun onvrede geuit, met het argument dat de markt in 2035 nog niet gereed zal zijn voor een dergelijke omvangrijke transitie. Zij zijn ook gefrustreerd over het feit dat ze verplicht zijn geweest om miljarden te investeren in het milieuvriendelijker maken van verbrandingsmotoren, die uiteindelijk toch verboden zullen worden, en benadrukken dat de keuze voor ‘volledig elektrisch’ door consumenten en niet door de overheid gemaakt zou moeten worden.

Dit zijn significante bezwaren van belangrijke economische spelers in hun respectievelijke landen. Desondanks zullen autofabrikanten zich niet verder verzetten tegen de Europese richtlijnen, volgens een verslag van Automotive News. Luca de Meo, CEO van Renault en voorzitter van de Europese associatie van autofabrikanten ACEA, zou verklaard hebben: “We betwisten het jaar 2035 niet. Het is tijd om aan het werk te gaan!”

De Luca de Meo beschouwt het jaar 2035 als “potentieel haalbaar”, maar merkt op dat dit afhankelijk is van het creëren van de juiste voorwaarden. Of deze voorwaarden gerealiseerd zullen worden, moet nog blijken.

Bronvermelding: Autoweek

Header: Opel